SAFF

Majke Srebrenice pisale Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagovala su danas na pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Carmelu Agiusu.
Dodik se Agiusu, podsjećamo, požalio na njegovu nedavnu odluku da ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak doživotne kazne služi u Velikoj Britaniji, izrazivši duboku zabrinutost i zamolivši ga da je još jednom preispita i Karadžića pošalje u neki drugi evropski zatvor.

U pismu koje su danas Dodiku uputili Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenicа i Žepа” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida, predsjedavajućem Predsjedništva BiH zahvalili su se što je pismom predsjedniku Mehanizma priznao presudu ratnom zločincu Karadžiću.

“Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i Vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu potvrđujete.

Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid i prvi je predsjednik ‘nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH’, presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrpskog stanovništva sa teritorija koji je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BIH.

Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je u najmanju ruku i zaslužio.

Ovo Vaše pismo, na Vašu žalost, neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da iste implementirate u BiH.

Nadamo se da ćete predložiti i Vašim stranačkim kolegama da podrže donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH”, poručili su iz ovih udruženja Dodiku.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA