SAFF

Međunarodna zajednica i primjena ”teorije svinja” u Bosni i Hercegovini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je vladar tiranin naredio hapšenje jednog građanina i bez ikakvog razloga ga zatvorio u samicu, u ćeliju od tri kvadratna metra. Građanin se rasrdio i udarao je nogom u vrata svoje ćelije, vičući iz sveg glasa: ”Ja sam nevin, zašto sam uhapšen i zatvoren?!”

I zato što se usudio da podigne glas, govoreći: ”Ja sam nevin!”, zbog čega je napravio stanovitu buku, stiglo je naređenje da ga prebace u još manju ćeliju. Siroti građanin je ponovo počeo vrištati i vikati, ali ovaj put nije govorio: ”Ja sam nevin!”, već: ”Zabranjeno vam je da me zatvarate u ćeliju u kojoj mogu spavati samo sjedeći!”

Njegovi krici su ponovo uznemirili tamničare i stražare, pa je stigla naredba od strane vladara tiranina da se zatvori još devet zatvorenika sa njim u istu ćeliju.

I pošto je situacija postala nepodnošljiva, deset zatvorenika dozivalo je u pomoć: ”Ovo je nedopustivo! Kako se deset ljudi može strpati u tako malu ćeliju? Ovako ćemo se ugušiti i umrijeti. Premjestite barem nas petoricu u drugu ćeliju!”

Ostali tamničari su bili jako ljuti na njih zbog njihovog vikanja i podizanja glasova, pa je ubrzo stigla naredba da se u njihovu ćeliju unese svinja da živi među njima.

Ovi jadnici su poludjeli i počeli su u jedan glas da viču: ”Kako ćemo živjeti sa ovom prljavom životinjom u jednoj ćeliji?! Izgleda odvratno! Smrad njezinog izmeta će nas ubiti! Molimo vas, izbacite barem svinju iz ćelije, ne tražimo ništa drugo!”

Vladar tiranin naredio je drugim tamničarima da izbace svinju iz ćelije i da očiste ćeliju za desetoricu zatvorenika.

Nekoliko dana kasnije, vladar tiranin prošao je pored njihove ćelije i pitao ih za uvjete, a oni su rekli: ”Hvala Bogu, sve naše nevolje su nestale.”

Tako se cijeli slučaj pretvorio u zahtjev da se samo svinja ukloni iz ćelije, a zaboravljeno je pitanje tijesnog ćelijskog prostora, kao i prvo, glavno pitanje, a to je nepravedno zatvaranje prvog građanina. Niko to više nije ni spominjao.

Ovo je ukratko “teorija svinja” i to je, nažalost, realnost u kojoj mi danas živimo. Bjelosvjetski moćnici i samoproglašeni vladari ljudskih života i sudbina, svakodnevno izmišljaju i stvaraju nam nove probleme kako bismo zaboravili glavni problem zbog kojeg ne možemo mirno spavati, niti ići naprijed, a to su kontinuirani ataci velikosrpskih i velikohrvatskih politika i političara na suverenitet države Bosne i Hercegovine s ciljem njene destabilizacije i disolucije, pri tom perfektno primjenjujući ”teoriju svinja” i odvraćanja pažnje.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA