SAFF

Mehmedović: Sva probosanska politika se svodi na ministarske i direktorske pozicije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Državnom parlamentu u intervjuu za Radio Federacije BiH govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Mehmedović je komentirao posljednje istupe reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

„Trebali su u političkom smislu da izginu svi politički lideri prije nego što se oglasi predstavnik IZ BiH.“

Na pitanje da li to znači da Bošnjaci u ovom trenutku nemaju dovoljno jako političko rukovodstvo pa im je potrebna pomoć IZ BiH Mehmedović je odgovorio:

„Nažalost, u ovom momentu političke stranke u probosanskom bloku su usitnjene i njihovi politički lideri nemaju politički dijalog, nemaju razgovore i ujednačen politički pristup, na što sam i sam pozivao nekoliko mjeseci unazad. Očigledno je da nema političke odgovornosti i da se sva politika svodi na ministarske i direktorske pozicije.“

Mehmedović je također kazao kako je pred Bosnom i Hercegovinom vrlo izazovan period u kojem se treba oduprijeti nasrtajima na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i u kojem treba riješiti neka ključna pitanja poput miješanja Hrvatske i Srbije što se dešava trenutno. Mehmedović je naglasio da ga čudi to što međunarodno zajednica želi skloniti one koji su proteklom periodu se najžešće opirali takvim politikama.

„Ako je SDA prepreka za moguće dalje namjere Međunarodne zajednice da makne destruktivne politike iz BiH i ako SDA mora biti kolaterlana šteta ja ću biti sretan da je ona u opoziciji u takvim okolnostima i mislim da je SDA kada je riječ o državnoj razini mudro postupila i na miran i dostojanstven način prepustila vlast.“

Kada je riječ o federalnoj razini Mehmedović je kazao kako dijeli stavove stranačkog kolege i potpredsjednika FBiH Refika Lende. Naglasio je da je potrebno ispoštovati sve procedure, te insistirati na pronalaženju prihvatljivog rješenja kada je riječ o mandataru.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA