Mekka se sprema za doček hodočasnika umre iz cijelog svijeta od 1. novembra

327

Ponovna posjeta mjesta hodočašća, Mekke i Medine, te obavljanje umre i hadža zbog pojave i širenja korona virusa već duže vrijeme je pod velikim upitnikom. Sudeći prema aktuelnim informacijama, stanje bi se na radost hiljada vjernika, kako iz cijelog svijeta, tako i iz Bosne i Hercegovine, moglo promjeniti barem kada je riječ o obavljanju umre.

Kako zadnja tri dana izvještavaju mediji iz Saudijske Arabije, imlementirajući ukaz sluge dva harema, kralja Saudijske Arabije, Selman bin Abdulaziza Al Sauda, o postepenom otvaranju dva harema, uz uvažavanje epidemioloških mjera, od 18. oktobra je aktivirana druga faza i trajat će do 1. novembra.

Ova faza podrazumijeva i mjeru dozvole vjernicima za obavljanje namaza u džamiji Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i posjete Časnoj Revdi. Tokom ove faze omogućeno je obavljanje umre za 15 hiljada i obavljanje namaza za 40 hiljada vjernika dnevno, to jest 75 posto kapaciteta ograničenog zdravstvenim mjerama predostrožnosti. Isti procenat se odnosi i na broj klanjača i posjetitelja medinskog Harema.

Generalni predsjednik Uprave za poslove Mesdžidu-l-Harama i Poslanikove džamije potvrdio je spremnost da se u koordinaciji sa Ministarstvom za hadž i umru i Ministarstvom zdravstva organizira obavljanje umre, namaza i posjete, poštujući sve mjere predostrožnosti i koristeći se tehnološkim pomagalima, kako bi se vjernicima pružila najbolja moguća usluga.

(Saff/Preporod.info)