Milan Tegeltija se poigrava sa bošnjačkom politikom

752

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija se sve otvorenije ismijava sa bošnjačkom politikom. On efikasno i sa lahkoćom savlada svaku kampanju koja je usmjerena prema njemu. Toliko je efikasan da se stiče dojam da mu niko ništa ne može.

Pravosuđe je jedan od najbitnijih stubova od kojeg zavisi stabilnost Bosne i Hercegovine. Dolaskom Milana Tegeltije na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bošnjaci su potpuno izgubili uticaj u ovom prevažnom segmentu naše države. Na čelu Ministarstva pravde BiH je Hrvat, na rukovodećim pozicijama Suda i Tužilaštva BiH su Srbi, Hrvati i ostali, a Bošnjaka nema ni na mapi. Naravno, Tegeltija je najzaslužniji što Bošnjaci nisu mogli dobiti nijednu rukovodeću poziciju u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Milan Tegeltija se nedavno drsko pohvalio beogradskim medijima kako je njegovim dolaskom SDA izgubila uticaj nad pravosuđem. Također, kao jednu od velikih promjena nakon svog dolaska, Tegeltija je istakao značajno povećan broj procesuiranja boraca Armije RBiH za navodne zločine. Ovo je samo jedan primjer koliko štete se nanosi Bosni i Hercegovini i Bošnjacima zbog gubitka kontrole u pravosuđu.

Na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH čak 31 zastupnik bio je protiv davanja podrške Izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Parlamentarci su žestoko kritikovali nedolazak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije na posljednju sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj se raspravljalo o izvještajima VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu. Tegeltija nije prisustvovao ni na sjednici prošlog saziva Zastupničkog doma kada se raspravljalo o VSTV-u. Njegov odgovora na ovakvo glasanje i sve prozivke je ponovo bio isti, on se ismijava sa svima. Tegeltija je poručio bh. parlamentarcima da ne razumiju podjelu vlasti i da ne znaju šta je pravosuđe.

Nakon svega, stiče se dojam da je Tegeltija moćniji i od Milorada Dodika. On prkosi svima do mile volje, naročito bošnjačkim političarima koji izgledaju jadani i ne znaju kako da zaustave samovolju Milana Tegeltije.