nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Milatović je politički kreiran u laboratoriji SPC-a i obavještajnih službi Srbije i Rusije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Možda pomalo i neočekivano na „megdan“ aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora izaći će Jakov Milatović, kandidat pokreta Evropa sad.

Ugodan oku, kako ga opisuju, elokventan, obrazovan i šarmantan Milatović je prototip nove vrste političara. Jakov Milatović je, kada se pažljivije izuči njegova politička biografija, kandidat desnice, i to ne umjerene, nego one malo oštrije”.

Izgled, narativ, obrazovanje, sve su to stvari koje stvaraju varku kada je riječ o Jakovu Milatoviću, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora. Ističe da o Milatovićevom političkom profilu najviše treba da govori činjenica da je bio član Krivokapićeve „apostolske“ vlade, a sada, možda i još i više, činjenica da otvoreno dobija podršku od prosrpskih političkih struktura u Crnoj Gori.

A zašto je to tako, Kalezić ima jednostavan odgovor:

„Kada se radi o kandidatu Milatoviću, radi se isključivo o rezervnom kandidatu Aleksandra Vučića, dakle čovjeku koji je politički kreiran u laboratoriji Srpske pravoslavne crkve i obavještajnih službi Rusije i Srbije i koji je kao takav zamka za crnogorske birače koji treba da povjeruju da mladost i zapadnoevropsko obrazovanje garantuju progresivnost. U ovom slučaju je upravo suprotno, jer čovjek u sebi na neki način utjelotvoruje konzervativnu ultra desnu ideologiju koja je zamaskirana jednim jeftinim populizmom“, kaže Kalezić.

Još jedna stvar, dodaje Kalezić, jasno ilustruje o kakvom je kandidatu riječ i kakve političke ideje zapravo promovira i šta će biti njegova politička agenda.

„Reakcije nakon prolaska u drugi krug su najbolja potvrda tome. Reakcije iz Srbije i DF-a i oduševljenje koje vlada u velikosrpskom biračkom tijelu ponajbolje pokazuje da je Milatović takav kandidat; dakle suprotan od progresivnog i naoprednog“, kaže Kalezić.

Sraz između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića biće borba za suštinu Crne Gore, odnosno biraće se između kandidata s dijametralno suprotnim političkim, ideološkim i svim drugim vrijednostima.

(Al Jazeera Balkans)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA