ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Miro Kovač otkrio da je Hrvatska zahvalna Radončićevom SBB-u zbog ometanja BiH u sporu oko Pelješkog mosta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Izjava Mire Kovača, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku otkrila je kako će Hrvatska se boriti protiv osporavanja izgradnje Pelješkog mosta koja dolaze iz naše zemlje. Kovač je izjavio kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka

“Što se tiče Pelješkog mosta do sada se niko nije oglasio kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini,” kazao je Kovač u Kninu.
Prema njegovim riječima, projekt Pelješkog mosta je u toku i on će biti izgrađen.

“Mi smo do sada imali samo izjave čelnika jedne od stranaka u BiH, konkretno gospodina Bakira Izetbegovića i SDA. Imamo i izjavu predstavnika jedne druge velike bošnjačke stranke, Stranke za bolju budućnost BiH, gospodina Damira Arnauta. Prema tome nije riječ o službenoj politici BiH, jer pored Bošnjaka u BiH žive i Hrvati i Srbi kao narodi koji su državotvorni,” kazao je Kovač, dodavši kako Hrvatska želi imati prijateljske odnose s Bošnjacima.

Dakle, sasvim je jasno da će Hrvatska u ovoj borbi za Pelješki most koristiti HDZ i druge hrvatske političke stranke, kao što je Srbija koristila srpske stranke u osporavanju pokretanja revizije presude u Hagu. Igraće se na kartu da HDZ spriječi upućivanje zvanične reakcije Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Sa druge strane, Hrvatska će korisititi i usluge Fahrudina Radončića da dokaže da se izgradnji Pelješkog mosta ne protive ni svi Bošnjaci nego samo Bakir Izetbegović i SDA. Zato Kovač i spominje izjavu Damira Arnauta koji je u Slobodnoj Dalmaciji podržao Hrvatsku i izgradnju Pelješkog mosta. Ovdje je sada svima jasno ko je sa kim i ko igra protiv koga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA