SAFF

MMF protiv smanjenja stope PDV-a, traži drastični rast kamata

Facebook
Twitter
WhatsApp

Šefica Misije Međunarodnog monetarnog fonda Alina Iancu danas je izjavi za medije kazala da se MMF snažno suprotstavlja promjeni stope PDV-a i to iz dva razloga.

„Prvi razlog je jer je PDV glavni izvor prihoda u BiH. Drugi razlog je da ako bi bila diferencirana stopa da bi naplata prihoda bila manja, te bi se takvim sistemom i otvorila mogućnost za poreznu evaziju. Mi mislimo da treba pojačati naplatu prihoda, i u tom smislu pružamo tehničku pomoć i dajemo savjete kako poboljšati naplatu prihoda“, kazala je Iancu.

Dodala je da pomažu poreznim upravama i da su porezne reforme prvo na čemu se radi ali ne neophodno promjene poreznih stopa.

Također Iancu je istakla da kamatne stope u BiH moraju rasti.

“Vidimo potrebu da kamatne stope rastu. Smatramo da bi Centralna banka Bosne i Hercegovine trebala učiniti prvi korak u smislu rasta stope naknade na rezerve kako bi se dalje prilagođavale kamatne stope onima u euro zoni”, kazala je.

Podsjetila je da su kamatne stope u euro zoni porasle za 400 baznih poena ili četiri posto, a da su Bosni i Hercegovini rasle za 75 baznih poena ili 0,75 posto. Ukazala je da se ne očekuje da taj rast u Bosni i Hercegovini bude jednak rastu u euro zoni, ali da on svakako treba biti veći.

Iancu je danas govorila da je stav MMF-a da BiH mora smanjiti tekuću potrošnju, jer dio tekuće potrošnje odnosi se na plate u javnom sektoru.

Predstavnik MMF-a u uredu te organizacije u Sarajevu Andrew Jewell pojasnio je kako se trenutačno provode konsultacije s vlastima BiH koje ne znače pregovore o eventualnom novom stand-by aranžmanu. Takav zahtjev BiH još nije podnijela, a MMF ostaje spreman na takvu vrstu pregovora koji podrazumijevaju i reforme.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA