petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Moskva u Ukrajinu šalje 300.000 rezervista, vojnike čeka 10 godina zatvora ako se predaju ili odbiju ratovati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ruski predsjednik Vladimir Putin rano jutros obratio se naciji i rekao da Zapad želi uništiti Rusiju te da se ovdje radi o odbrani Rusije i teritorije Donbasa, koji je u Ukrajini. Naredio je djelimičnu mobilizaciju koja stupa na snagu danas, javlja ruska agencija Tass, prenosi BBC.

Na početku dugo očekivanog obraćanja naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zapadne zemlje žele uništiti Rusiju.

– Cilj Zapada je oslabiti, podijeliti i na kraju uništiti našu zemlju – rekao je Putin.

– Oni već otvoreno govore da su uspjeli rascjepkati Sovjetski Savez 1991. godine, a sada je došlo vrijeme da se Rusija raspadne na mnoštvo regija i područja koji bi bila neprijateljski raspoloženi jedna prema drugima – dodao je Putin.

Kaže da je potrebno hitno donijeti odluku “da zaštitimo naš narod u oslobođenim zemljama”.

Putin je također podvukao da Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom.

– Naš cilj je osloboditi Donbas – rekao je on, dodavši da će dobrovoljci koji se bore u istočnom dijelu Ukrajine dobiti isti status kao i pripadnici ruskih oružanih snaga.

Potom je rekao da Zapad ucjenjuje Rusiju, ali da Rusija ima mnogo oružja kojim može odgovoriti.

– Upotrijebit ćemo sve resurse koje imamo da odbranimo naš narod – rekao je on i dodao da vjeruje u “podršku ruskog naroda.”

Predsjednik Rusije je takođe rekao da ljudi koji žive u područjima Ukrajine pod ruskom kontrolom ne žele da budu “pod jarmom neonacista”, prenosi Reuters.

O planovima za takozvane referendume o otcjepljenu i pripajanju Rusiji u ovim dijelovima Ukrajine, on dalje navodi da “mi podržavamo ove ljude”.

Na kraju obraćanja, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “djelimičnu mobilizaciju” u Rusiji kako bi svi stali “u odbranu domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i sigurnosti našeg naroda”.

On kaže da se to tiče “samo građana u vojnoj rezervi, onih koji su služili vojsku”.

Na kraju je uputio i prijetnju Zapadu.

– Ako bude ugrožen teritorijalni integritet naše zemlje, upotrijebit ćemo sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. Ovo nije blef. Teritorijalni integritet naše domovine, naša nezavisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam, svim sredstvima kojima raspolažemo. Oni koji pokušavaju da nas ucjene nuklearnim oružjem trebaju znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom pravcu – zakljućio je Putin jutros u svom obraćanju naciji.

Šojgu otkrio planove: Moskva u Ukrajinu šalje 300.000 rezervista

Mi ne ratujemo samo sa Ukrajinom, već sa cijelim kolektivnim Zapadom, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. On je rekao da Rusija ima ogromne mobilizacione resurse – 25 miliona ljudi. Dodao je da će biti iskorišteno “samo jedan posto tih resursa”, odnosno bit će pozvano 300.000 rezervista.

Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora ako se predaju ili odbiju ratovati

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u utorak zakon kojim se pooštravaju kazne za vojnike koji krše svoje dužnosti, u očiglednom nastojanju da se pojača disciplina u redovima vojske usred borbi u Ukrajini.

Prema novom zakonu, dezertiranje vojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja bilo bi kažnjivo do 10 godina zatvora, u poređenju sa pet godina prema sadašnjem zakonu.
Oni koji se dobrovoljno predaju neprijatelju čekat će zatvorsku kaznu do 10 godina, a osuđeni za pljačku mogu dobiti i 15 godina zatvora.
Drugim amandmanom uvodi se zatvorska kazna do 10 godina za one koji odbiju ići u borbu ili postupiti po naređenju oficira.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA