Muftija Dedović na džumi u povratničkom džematu Jasenica: Radikalne nacionalističke politike razaraju duh Mostara

232

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je na džuma namazu ohrabrio povratnike u džematu Jasenica da istraju na zahtjevima dostojanstvenog života na svojim imanjima i u svojim domovima.

Podsjetio je kako je i džemat Jasenica bio među onim džematima koji su iskusili patnje i stradanje u vremenu kada se ovaj dio Gradskog područja Mostara pokušavao pretvoriti u prostor isključivo rezervisan za jednu politiku i jednu vjeru.

– To osporavanje nastavilo se i prilikom obnove ove džamije, pa i nakon toga, jer pamtimo i 10. oktobar 2006. godine, kada je džamija u rani sabah bila mučki napadnuta i gađana projektilom. Sretni smo što nismo ni tada, a nećemo ni sada posustati pred brutalnim zastrašivanjem ljudi koji jednostavno samo istrajavaju u ostvarivanju svojih prava. Pravo koje čovjek ima na adresu, grunt i imovinu ne ugrožava i ne osporava nikoga – istakao je muftija.

Ostvarivanje prava na punu slobodu, naveo je, dug je i težak proces, koji traje, koji uzima svoj danak u različitim sferama života. To pravo, dodao je, Bošnjaci baštine kroz stoljeća, i posvetili su ga svom historijskom gradu, regionalnom, društvenom, kulturnom i vjerskom centru.

– Naš je narod sačuvao historijsku višestoljetnu društvenu, vjersku i kulturnu supstancu ovog grada, zalagao se za njegov opstanak, branio njegovo ime i spreman je izgrađivati ga s drugima i drugačijima. No, nad Mostarom sve ove godine, od završetka rata pa naovamo, lebdi jedan proces i jedan projekat koji bi od njega napravio grad u kojem se realizuje majorizacija i potpuna dominacija jednih nad drugima, što je apsolutno neprihvatljivo i što protagonistima takve ideje nije uspjelo ni u najtežim ratnim danima kada je ovaj grad bio izložen bjesomučnom uništavanju i razaranju, a njegovi stanovnici – naročito Bošnjaci, izloženi progonima, protjerivanjima i potpunom fizičkom nestanku. Ideja isključivog Grada za samo Jedne, bez drugih i trećih i ostalih, nažalost još uvijek živi i nema znakova da slabi i gubi na intezitetu – rekao je muftija.

Komentirajući često proklamirane ideje o Mostaru kao istinski multietničkom i normalnom gradu, kazao je da će one u punini zaživjeti kada upravo na ovim gradskim područjima dođe do izbalansiranosti, a to znači da se mora jačati kapacitet ovdašnjeg čovjeka u svim segmentima.

– Ne može drukčije. Životni prostor mi odvajkada dijelimo s drugim narodima, vjerama i kulturama, i za nas je to iskustvo vrijedno i dragocjeno. Ono nas obogaćuje. Različiti narodi, vjere i kulture mogu živjeti u miru i razumijevanju. Nevolju donose radikalne nacionalističke politike koje bi stvarale ekskluzivne teritorije i koje ne žele vidjeti nikog drugog. Te ideje razaraju duh i biće naše domovine i danas. Moramo imati snage i vjere u sebe da istrajavamo i čuvamo bogatstvo i ljepote koje ova zemlja ima – prokomentirao je aktuelne političke pritiske na Bošnjake u ovom povratničkom džematu.

Muftija je u današnjoj hutbi govorio o blagodatima života, o značenju i vrijednostima slobode, važnosti funkcioniranja džemata, ulozi džamije i mekteba u životu vjernika.

(Hasan Eminović/Preporod.info)