SAFF

MURAT TAHIROVIĆ: Naša pravna borba pred Haškim tribunalom najveći je uspjeh BiH od njene samostalnosti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
Izvor: Agencija PATRIA

Na šta se svela bošnjačka/bosanska ekspertiza.

Uz dužno poštovanje ogromnom broju vozača i domara koji rade svoj posao, međutim, nama u BiH su vozači-domari postali eksperti za međunarodno pravo, međunarodne odnose, kriminal i šta sve ne. Neću komentirati istup vozača domara o međunarodnoj politici, ali ću ukazati na sljedeće.

Pita li se iko u našoj državi kako smo mi to uspjeli dokazati UZP Hrvatske i Srbije i kako je utvrđen međunarodni konflikt, odnosno agresija Srbije i Hrvatske pred MKSJ u Den Haagu i koja je uloga bosanskih patriota i žrtava na čelu sa našim uredom koji su vodili Vasvija Vidović i Amir Ahmić?

Mnogi će reći pa postoje činjenice. I zaista postoje. Postoje činjenice da u Palestini svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dijete. Postoje činjenice da su u Siriji počinjeni stravični zločini i postoje još mnoge činjenice o strašnim zločinima širom svijeta, koje nikada neće biti dokazivane pred međunarodnim sudovima.

Mi smo uspjeli dokazati, zahvaljujući struci i znanju, i naravno žrtvama i patriotima koji su dali svoj doprinos. Neću nasjesti na podvalu da budem jedan od negatora i da mi se kaže da sam nesposoban Bošnjak. Naša pamet i patriotizam su pobijedili u Hagu, kome god se to svidjelo ili ne.

Zato su u našoj vanjskopolitičkoj i pravnoj borbi Haški tribunal i njegovi rezultati naš najveći uspjeh od samostalnosti BiH, i zato se on i napada, i zato se u kontinuitetu negira njegovo naslijeđe i doprinos BiH u saradnji sa MKSJ.

Volio bih da imamo priliku slušati i gledati osobe iz MKSJ koje su vodile postupke pred MKSJ i dokazali genocid i UZP i agresiju. Mi ne znamo ko su oni ni danas, a trebamo raspravljati o istupu vozača-domara. Ne pristajem na to.

Revizija presude protiv Srbije je samo okidač za mase kako bi se udarilo na sentiment građana a stvarni cilj je pokušaj banalizacije rezultata Haškog tribunala i naravno – krivi su Bošnjaci.

Trebam li po ko zna koji put podsjećati da je na prijedlog Rusije 2017. godine, uz protivljenje Turske, PIC izdao saopćenje u kojem predaju revizije Sudu pravde označava kao napad na ustavno-pravni poredak BiH, odnosno kao udar na rad Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH.

Volio bih gledati i slušati te tadašnje ambasadore da nam tada i danas kažu zašto su mislili da je revizija političko, a ne pravno pitanje, i da saznamo šta su onda najjače države svijeta eventualno uradile da nas osujete. To niko ne smije ni pitati, osim nas žrtava.

Mislim da mi prvo trebamo kao narod valorizirati urađeno pred dva suda u Den Haagu, pa tek onda vidjeti gdje su bili eventualni propusti i slabosti. Dešava se obrnuti proces koji nam je nametnut da smo nesposobni i korumpirani i da sudovi nisu ništa uradili u Den Haagu.

Vjerujem da će doći vrijeme kada će se valorizirati navedeno, a mi uskoro objavljujemo knjigu pod nazivom “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH”, koju su radili vrhunski stručnjaci i koja sadrži isključivo citate iz presuda MKSJ/MICT, kao naš doprinos naslijeđu suda, ali i našoj zajedničkoj borbi za ove presude. Mnogi bi htjeli to da minimiziraju i ponište.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA