Murat Tahirović razotkrio laži Čovićevog ministra Josipa Grubeše

340

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, jučer je u saopštenju za javnost naveo kako je “nepoznato porijeklo smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina”, reagirajući na navode Glavnog odbora ove stranke kako upravo Grubeša kroz revidiranu državnu strategiju iz procesuiranja ratnih zločina želi isključiti 850 predmeta koje je Haški tribunal uputio bh. pravosuđu.

Murat Tahirović po prvi put pokazuje kopiju dokumenta kojeg posjeduje i Tužilaštvo BiH, i s kojim je upoznato i državno ministarstvo pravde, a u kojem je naznačeno koliko predmeta je sa oznakom “A” proslijeđeno sudskim instancama u BiH. Popisu od 797 u međuvrenu je dodano još 53 slučaja, Na ovaj način, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida želio je demantirati izjave ministra pravde BiH Josipa Grubeše kako ne postoji podatak o broju predmata koji su u BiH stigli iz Haškog tribunala.

“Evo prvi put, ja ću ekskluzivno za N1 pokazati tu listu koju je sačinio Haški tribunal u kojoj se vrlo jasno precizira ko je dostavio predmete, koliko predmeta i kako je Haški tribunal definisao te predmete i dao pravosuđu BiH još 2004. godine na daljnje postupanje. I po ovoj listi bi na osnovu međunardnog sporazuma trebalo da radi pravosuđe u BiH. Ova lista je navodno izgubljena, a znamo da nije”, otkriva za N1 Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH.

Tahirović kaže da predmeti postoje, ali da do sada niko nije odgovorio koliko ih je procesuirano, koliko je u fazi istrage, koliko je uopće podneseno prijava protiv pojedinih osoba. Na to je trebala odgovoriti i revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

“To je bilo i u prvobitnoj strategiji. Niti jedan od tih, tzv. složenih predmeta, Tužilaštvo nije obradilo. Neka dokaže koje je uradilo, ako jeste. Čak štaviše, čak je i glavna tužiteljica u nekoliko navrata izašala u javnost i rekla da nisu rađeni ti strateški, odnosno složeni predmeti”, dodaje Tahirović.

Izjavu Murata Tahirovića možete pogledati ovdje.