N1 ne prestaje sa antiarapskom propagandom

692

Saff je nekoliko puta upozoravao na djelovanje srbijanske televizije N1 koja ima i svoju ispostavu u Sarajevu. S obzirom da ovaj skupi projekat nema ekonomsku opravdanost, razlozi za njegovo djelovanje na medijskoj sceni u BiH mogu se shvatiti ako se uzmu u obzir aspekti koje smo u nekoliko objava isticali i obrazlagali.

Najdugotrajnije propagandno djelovanje odnosi se na “invaziju Arapa”. Istina, mnogi mediji nasilu problematiziraju dolazak ovih investitora i gostiju u BiH, ali je N1 najupornija i najdetaljnija u obradi ove teme. Zbog želje da otjeraju ovu bogatu klijentelu, pokrenuta je medijska hajka. Potrebno je spriječiti sve što osnažuje BiH, pogotovo bošnjački faktor. Nije tajna da zbog islamske kulture Arapi najčešće biraju mjesta sa bošnjačkom većinom u BiH. Bio je to povod za mnoge, skoro i nebrojene naslove koji su upregnuti u ovaj cilj. Ovoj televiziji je poslastica ugošćavanje Esada Durakovića koji je iznosio mnogo neosnovanih teorija o arapskoj prijetinji za BiH.

Antiarapska propaganda samo je jedno od djelovanja N1 i sličnih medija.

Tokom ljeta 2015. godine, dok se čekalo da li će Vijeće sigurnosti UN-a usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici, N1 je otvoreno radila na satanizaciji takve rezolucije. O tome i o djelovanju N1 u korist Srbije tokom buke koja se podigla zbog hapšenja komandanta odbrane Srebrenice pisali smo u tekstu “Televizija N1 promoviše interese Srbije i RS-a tokom rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici i hapšenju Orića“. Ovo posebno čudi ako se zna da je direktor N1 Srebreničanin Amir Zukić.

Velikosrpska propaganda djeluje i u pravcu negiranja zločina koje su počinili. Poznato je da im je poslastica negiranje očiglednih i dokazanih masakara kao što je onaj na pijaci u Sarajevu 1994. I opet je N1 poslužila kao medijska poluga za ovaj projekat pa su napravili prilog u kojem su rekli da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić opovrgnuli navode da je granata doletila sa položaja VRS – “N1 dovela u sumnju da je masakr na Markalama počinila Vojska RS“.

N1 je optuživala Sarajevo da je otjeralo Srbe, propagandno izostavljajući činjenicu da su oni otišli na brda kako bi ubijali svoje dojučerašnje komšije. U pokušaju N1 da zamjeni teze i umjesto da ispita zašto nema Bošnjaka u Višegradu, Foči, Bijeljini, Banjaluci, Zvorniku, Prijedoru i u skoro svim mjestima RS, ova televizija podvaljuje priču kako je Sarajevo otjeralo Srbe. I o tome smo pisali u objavi “N1 nas ubjeđuje da je Sarajevo otjeralo Srbe i Hrvate“.

Imao je N1 još mnogo neprihvatljivih objava, kao što je ona o izmišljenom problemu parkiranja vozila tokom džume u Sarajevu ili ona u kojoj se satanizuje ideja o pomjeranju ispita tokom džume na Univerzitetu u sarajevu. Obje ove, ali i ostale slične teme u kojima su problematizirani islamski običaji i praksa, obrađivao je novinar Adnan Čomor. “N1 ismijavala je interesovanje muslimana za šerijatske propise” jedan je od naših tekstova u kojem smo ukazali na neprimjeren odnos ove televizije prema pitanjima islama.