SAFF

Na ahiret preselio poznati jemenski islamski učenjak šejh Abdul-Medžid el-Zindani

Facebook
Twitter
WhatsApp

Poznati islamski učenjak, daija i aktivista iz Jemena, šejh Abdul-Medžid el-Zindani, umro je u ponedjeljak (22. 04. 2024.) u Istanbulu u 82. godini, nakon plodne političke i naučne karijere, te ogromnog truda na putu znanja i džihada, koji je uložio podržavajući i pomažući muslimanima Jemena i cijelog svijeta.

Šejh el-Zindani je bio poznat po svojim principijelnim stavovima i pozivao je na primjenu islamskog zakona u svim oblastima života. Njegovom smrću muslimani Jemena, ali i cijeli islamski svijet, izgubio je jednog od istaknutih simbola islamskog reformističkog pokreta i snažan stub projekta tzv. ”sunijskog preporoda”, posebno u Jemenu koji je bio pod snažnim utjecajem šiizma.

Neka se Allah smiluje šejhu Abdul-Medžidu el-Zindaniju, učenjaku i daiji koji je veći dio svog života proveo služeći Kur'anu i sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, braneći islam, šireći islamsko znanje, pozivajući u Allahovu vjeru i odgajajući generacije muslimana.

Stotine ljudi je prešlo na islam njegovim da'vetskim djelovanjem, i on je bio jedan od najistaknutijih islamskih učenjaka koji se bavio naučnom nadnaravnošću Kur'ana i Sunneta. Autor je vrijednih islamskih djela, te osnivač jednog od najistaknutijih univerziteta u islamskom svijetu, a to je Univerzitet ”Al-iman” u Jemenu.

Šejh Abdul-Medžid el-Zindani rođen je u selu Al-Dhahabi, u jemenskoj pokrajini Ibb, 1942. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Adenu, a nakon toga odlazi u Egipat i upisuje Farmaceutski fakultet na kojem je studirao dvije godine.

Zbog interesovanja za šerijatske nauke od ranog djetinjstva počeo se baviti proučavanjem islamskih nauka, a boravak u Egiptu omogućio mu je da upozna najveće islamske učenjake na Univerzitetu ”Al-Azhar”. Tokom svog boravka u Egiptu, imao je kontakt sa Muslimanskom braćom i bio je pod njihovim utjecajem.

Nakon povratka u Jemen preuzeo je upravljanje nad naučnim institutom ”El-Nur”, a zatim je preuzeo rukovođenje naučno-obrazovnim poslovima u Ministarstvu prosvjete.

Svoj naučni život i da'vetsko djelovanje započeo je pisanjem i podučavanjem. Napisao je knjigu Et-Tevhid (Jednoća Stvoritelja) kao udžbenik za srednje škole, i ova njegova knjiga prevedena je i na bosanski jezik.

Snimio je mnoga video predavanja u kojima je dominantna tema o naučnoj nadnaravnosti Kur'ana, poput video-kasete ”Innehul-Hakk” – ”On je Istina”, koja je ostavila snažan utjecaj na široke mase i bila uzrok primanja islama mnogih nemuslimana. Njegove knjige i video-kasete prevedene su na nekoliko svjetskih jezika.

Šejh el-Zindani je izvjesno vrijeme živio u Saudijskoj Arabiji gdje je držao predavanja i doprinio uspostavljanju Ustanove za proučavanje naučne nadnaravnosti u Kur'anu i Sunnetu. Zatim se vratio u Jemen i osnovao ”Al-Iman” univerzitet za šerijatske nauke. Doktorirao je na Islamskom univerzitetu u Sudanu.

U jednom od svojih posljednjih pojavljivanja, šejh el-Zindani je pozvao sve muslimanske skupine i muslimanske države da se udruže i ujedine kako bi podržali Palestinu i Gazu.

A jedna od njegovih posljednjih da'vetskih aktivnosti, kako navodi dr. Muhamed el-Sagir, poznati egipatski učenjak i daija sa prebivalištem u Turskoj, bilo je el-Zindanijevo učešće na skupu podrške Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Muhamed el-Sagir, rekao je: ”Kad smo tražili do njega da sjedne, jer mu je bilo teško stajati, šejh el-Zindani je zaplakao i rekao: ”Stidim se da sjedim na skupu podrške Allahovom Poslaniku.”

Molimo Allaha da se smiluje šejhu el-Zindaniju i da ga nagradi najvećim džennetskim deredžama za njegov hizmet islamu i muslimanima, i da ga obraduje susretom sa voljenim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovom Havdu u Džennetu. Amin!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA