Na mizanu – ahiretskog vagi, neće biti ništa teže od lijepog ponašanja

392

Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Hoćete li da vam kažem kome će biti zabranjena vatra i ko će biti zabranjen njoj? Svakome bliskom, lahkom i ljubaznom čovjeku.” (Tirmizi) Vrijednost vjernika je, znači, i u tome koliko uspijeva da bude jednostavan i prihvatljiv njegovoj zdravoj okolini. Ne bi se smjelo dešavati da neko ko je u svojoj mahali svojevrsni predstavnik „džamije“ da bude i najarogantniji, ljudi se s njim ne mogu ništa dogovoriti oko infrastrukture i sl. Ljubaznost i lahkoća u komunikaciji su osobine stanovnika dženneta, i to treba dobro potcrtati i naglasiti.

Hatib: Nazif Horozović

Svemilostivi Gospodar nas stalno podsjeća na važnost da musliman i muslimanka uvijek ostanu dostojansveni i da njihovo ponašanje bude u skladu s moralnim vrijednostima, pa makar se radilo i o veoma kompleksnim i teškim okolnostima u kojima se nalaze.

Kada analiziramo sve vjerske propise, neminovno ćemo zaključiti da su svi oni prožeti ljepotom, dobrotom, korektnošću, poštovanjem i iskrenošću. Primjena takvog islama je bila najbolji vid marketinga kojim su muslimani promovirali svoju vjeru. Danas najmnogoljudnija zemlja u svijetu, Indonezija, te jedna od najuređenijih muslimanskih zemalja, Malezija, i cijela Istočna Azija su prihvatili islam zbog karaktera i lijepog ponašanja muslimanskih trgovaca, čije je bavljenje trgovinom bilo duboko protkano muslimanskim bontonom i moralnim ponašanjem, što jednostavno nije ostavilo mogućnost tim narodima osim da prihvate islam, kojeg su svojim očima vidjeli i u komunikaciji osjetili kod muslimanskih trgovaca.

Po čemu se to razlikujemo od drugih?

Mi danas vrlo često zbunjujemo naše komšije našim praktikovanjem islama. Mi jesmo muslimani, ali pijemo, bludničimo, krademo, spletkarimo i radimo sve ono što rade nečasni ljudi, i deklarišemo se muslimanima zbog toga što su roditelji tako htjeli, a ne što bi mi posebno željeli ili što je odrednica imena predodredila da smo muslimani. Iza nas je 1. Maj, gdje su muslimanske čaršije i izletišta muslimanskih gradova sigurno na istom rangu sa izletištima nemuslimanskih gradova po alkoholu, prostačenju, nemilim događajima, bacanjem smeća, skrnavljenjem prirode itd. Po čemu se muslimani danas razlikuju od drugih? Kada je jedan nemusliman muslimanu ponudio pivo, ovaj je odbio uz obrazloženje da je musliman, što je izazvalo šok kod tog nemuslimana, jer njegove komšije i poznanici su možda veći konzumenti alkohola od njega samog, a muslimani su.

U ovoj hutbi želim staviti do znanja koliko i u koje detalje je islam razradio kulturu ponašanja, kako bih pozvao sebe i vas da budemo s našim ponašanjem najbolji misionari naše vjere. Danas nam se vrijeme neće smilovati. Možda budemo misionari i protiv vjere, ako naše ponašanje ne uskladimo sa islamskim, moralnim i karakternim načinom ophođenja sa ljudima…