četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Najveći ruski poraz: Rusi se povlače iz Hersona

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je ruskoj vojsci u oblasti Hersona da se povuče na lijevu obalu rijeke Dnjepar što znači da će vojska napustiti grad Herson.
Komandant ruske vojske u Ukrajini Sergej Surovikin održao je danas sastanak sa ministrom odbrane Šojguom te je rekao kako vojska Ukrajine planira stvaranje tzv. “poplavne zone” ispod hidrolektrane u Kahovki.

“U tom slučaju, povlačenje trupa bi pomoglo u očuvanju vojske koja se sada nalazi u Hersonu. Razumijem da ovo nije laka odluka, ali spasit ćemo živote vojnicima. Osim toga, bit će oslobođen i dio snaga i sredstava koji će se koristiti na drugim linijama fronta”, rekao je Surovikin.

Ruske trupe zauzele su Herson 3. marta i od tada je ostao pod kontrolom ruskih trupa. Od četiri pokrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ruskim teritorijem u septembru, Herson je nedvosmisleno strateški najvažnija.
Kontroliše i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.

Velika Britanija povećat će pomoć ukrajinskim vojnicima tokom zime s obzirom na to da predstoji ključna bitka za Herson i pristižu mobilizirani ruski vojnici, rekao je u srijedu britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Wallace se pridružio glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na obuci ukrajinskih vojnika u jugoistočnom engleskom gradu Lyddu, pošto je Britanija objavila da je poslala Ukrajini još 12.000 vreća za spavanje za jako hladno vrijeme.

“Zima se približava i to je važan izazov za obje strane”, rekao je. “Stoga smo odlučni… pružiti ukrajinskim vojnicima najbolje osnovne vještine jer već znamo da ruska vojska to ne radi”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA