SAFF

Nakon više od 270 godina u Podgorici će biti izgrađen islamski vjerski objekat: Počela gradnja Hadrovića džamije

Facebook
Twitter
WhatsApp

Čišćenjem terena i iskopavanjem temelja, u naselju Drač u Podgorici, počela je gradnja Hadrovića džamije, na mjestu gdje je sredinom prošlog vijeka porušena džamija istoimenog naziva.
Za muslimane Podgorice riječ je o historijskom momentu jer će nakon više od 270 godina u Podgorici biti izgrađen neki islamski objekat.

Posljednja džamija izgrađena u 18. vijeku

– Ovo je historijski dan za sve nas. Nakon više od 270 godina, u Podgorici, u Staroj varoši se gradi džamija. Posljednja koja je bila izgrađena u Podgorici jeste Osmanagića džamija, u 18. vijeku. Osim toga, ovo je jedina džamija u Podgorici čiji temelji su sačuvani, arheološkim iskopavanjem je utvrđeno da je na ovom mjestu nekada bila džamija. Na osnovu toga, dobili smo potrebne dozvole, da na temeljima Hadrovića džamije izgradimo novu, ali u nešto drugačijem ruhu – kaže glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović za agenciju Anadolija.

Džamija Hadrovića sagrađena je početkom 18. vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom “Bejler bej džamija” i “Alaj begova džamija”, dakle, po tituli, a ne po vlastitom imenu osnivača. Ona je u narodu poznata kao Hadrovića džamija iz razloga što se, po odlasku Osmanlija, bratstvo Hadrovića koje se tu zateklo održavalo. Oni su bili mujezini, mutevelije, ljudi koji su održavali higijenu i pazili na nju, imali su ključeve te džamije. Potomci njihove porodice i danas tu žive. Tako je ostao naziv Hadrovića džamija.

Na osnovu idejnog i glavnog projekta, džamija će dobiti potpuno novi izgled, u duhu savremene arhitekture. Objekat će biti izgrađen na tri etaže, bit će izgrađena podzemna garaža, prizemlje i sprat, ukupne površine 328 kvadratnih metara.

– Po projektu, džamija će biti otvorena u decembru 2024. godine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA