SAFF

Nasilje RS nad još jednom bošnjačkom nanom: Muniza Oprašić mora platiti 20.000 KM Mladenu Jokiću jer je boravio u njenoj kući

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nana Muniza Oprašić (71) povratnica u selo Okruglo kod Višegrada i dalje se bori sa pravnim apsurdnom prema kojem mora platiti preko 20.000 KM Mladenu Jokiću koji je bespravno koristio njenu kuću od 1995. do 2002. godine.
Naime, prema odluci Osnovnog suda u Višegradu sutkinje Slavice Kovačević, i dopisu od 24.09.2014. godine nana Muniza morat će platiti 8.816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate koje prelaze preko 12.000 KM Mladenu Jokiću.
U dopisu se (u roku od osam dana) zahtijeva dostavljanje rješenje Fonda MIO/PIO, kojim se treba potvrditi da je nosilac suprugove penzije, a od koje će se radi izvršnog postupka svaki mjesec odbijati naknada za porodicu Jokić. Nana Muniza je ogorčena presudom.
U pismu koje je stiglo na adresu novinske agencije Patria, podsjećaju da je nana Muniza u procesu etničkog čišćenja za vrijeme agresije na BiH s porodicom protjerana iz Višegrada. U periodu dok je bila u izbjeglištvu u Sarajevu, u njenu kuću bespravno se uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka na naninoj devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata.
Nakon što se nana Muniza kao povratnik vratila u svoju porodičnu kuću u Višegradu, Mladen Jokić je pokrenuo pravni postupak tražeći naknadu za uložena sredstva u renoviranje. Sudski postupak je svoj epilog doživio apsurdnom presudom u korist Jokića.
Tako će nana Muniza Kurban bajram dočekati u suzama i bez mira na svom ognjištu.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA