SAFF

Netanyahu: Veze s arapskim državama prioritetnije od mira s Palestincima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio u srijedu da mu je normalizacija odnosa Izraela s arapskim zemljama prioritetnija od mira s Palestincima, prenosi Anadolija.

Izraelski premijer je u intervjuu za CNN rekao da je “otvoren” za pregovore s Palestincima i da sarađuje s njima uglavnom po pitanju sigurnosti, ali ne i na drugim poljima.

“Svakako sam voljan da oni imaju sve ovlasti koje su im potrebne da sami sobom upravljaju, ali ne i moć koja nas može ugroziti”, dodao je Netanyahu.

Izraelski premijer je rekao da je uspio potpisati četiri sporazuma o normalizaciji odnosa sa arapskim zemljama – prema Abrahamskom sporazumu – što je dvostruko više od broja mirovnih sporazuma koje su sklopili njegovi prethodnici tokom 70 godina.

“Ako sklopimo mir sa Saudijskom Arabijom – to zavisi od saudijskog rukovodstva – i efektivno okončamo arapsko-izraelski sukob, mislim da ćemo se vratiti Palestincima i postići izvodljiv mir sa Palestincima”, dodao je Netanyahu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su u septembru 2020. godine, pod pokroviteljskom Sjedinjenih Američkih Država, potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom. Taj potez su kasnije slijedili Sudan i Maroko.

Prethodno je Izrael postigao dva mirovna sporazuma, s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. godine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA