četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

“Nezavisni posmatrač” iz RS-a nadgledao referendum u okupiranim područjima Ukrajine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ruska novinska agenicija Tass objavila je izvještaj sa referenduma, odnosno komentare “nezavisnih posmatrača” na referendumu o pripajanju Rusiji koji su održani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.
Agencija je prenijela izjave “nezavisnih posmatrača” iz Njemačke, Mozambika, ali i neimenovanog “posmatrača iz Republike Srpske (BiH)”. On je komentarisao da “kritike sa Zapada postoje samo zato što im se politički ne dopada ovaj referendum”.

U izvještaju je dalje navedeno da su referendumu prisustvovali i “nezavisni posmatrači” iz Francuske, Srbije, Bugarske i Centralnoafričke republike.

Novinar RTRS-a Danijel Simić je objavio na Twitteru fotografiju uz opis “Brojimo sitno”. Iza njega se na ruskom nalazi natpis Izborna komisija Hersonske oblasti.

Treba istaći i to da je Milorad Dodik (SNSD), član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom najavio da postoji mogućnost da neko iz RS-a bude posmatrač na referendumu. Dodik je jedan od rijetkih političara koji podržava Putina i održavanje navedenog referenduma.

Referendum, tačnije, glasanje za pripajanje okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk Rusiji trajao je od 23. do 27. septembra.

Prema posljednjim rezultatima, “za” pripajanje Rusiji izjasnilo se između 96 i 98 posto birača na referendumu kojeg je međunarodna zajednica nazvala lakrdijom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA