Njih okuplja mržnja prema BiH: Sastali se Čović, Dodik i Lajčak u Bratislavi

395

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastali su se danas u Bratislavi sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OEBS-a Miroslav Lajčakom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj krizi i zastoju u BiH izazvanih neformiranjem vlasti i posljedicama koje proizilaze iz toga, saznaje Srna.

Lajčak, Dodik i Čović razgovarali su i o političkoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na evropsku perspektivu zemalja regiona.

Ovaj iznenadni sastanak ne može donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini. Prijateljstvo između Milorada Dodika, Miroslava Lačaka i Dragana Čovića izgrađeno je na mržnji prema Bosni i Hercegovini.

Lajčak se dokazao u radu protiv BiH

Dok je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Lajčak je učinio sve da skloni sve prepreke Miloradu Dodiku na putu blokiranja Bosne i Hercegovine, odnosno svojim diplomatskim autoritetom i mehanizmima Lajčk je pomogao da Dodik stekne potrebnu političku moć. Srbi nikada nisu krili svoje zadovoljstvo djelovanjem Miroslava Lajčaka na prostorima Bosne i Hercegovine. On je kućni prijatelj sa Vukom Jeremićem, a srpski mediji sa zadovoljstvom pišu da je Miroslav Lajčak veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda. U martu 2008.godine trajala je reforma policije u BiH. Miroslav Lajčak je učinio veliki napor da ta reforma propadne. Vršio je strašan pritisak na bošnjačke političare od kojih je tražio da udovolje zahtjevima Milorada Dodika kako bi sačuvao policiju RS-a. Sulejman Tihić je tada javno progovorio pritiscima koje je na njega vršio Miroslav Lajčak. „Gospodin Lajčak mi je rekao ako ja ne podržim zakone iz oblasti sigurnosti, onda sam ja za vehabijsku Bosnu i Hercegovinu. Rekao sam mu da to nije korektno od njega, na šta mi je on odgovorio: ”A za šta si drugo ako nisi za vehabijsku Bosnu i Hercegovinu”, posvjedočio je Tihić za FTV. Na kraju svog televizijskog obraćanja Sulejman Tihić se osvrnuo na Lajčakovo islamofobično ponašanje. ”Ako kod gospodina Lajčaka postoji islamofobija koju on nije mogao prikriti u razgovoru sa mnom, mogu misliti šta on misli o Bošnjacima – muslimanima u nekom drugom ambijentu.”

Pored ovakvih nastupa, Miroslav Lajčak je javno iznosio skandalozne stavove. Na česta novinarska pitanja kako gleda na Dodikove izjave da ne vjeruje da će BiH postojati za 10 godina, Lajčak je jedne prilike odgovorio: ”Bitno je da on kaže da BiH treba da poštuje RS i da RS poštuje BiH.” Ova sramotna izjava već tada je ukazala da se Lajčak slaže sa Dodikom i da vidi Republiku Srpsku kao nezavisnu državu.

Prije pet godina predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je na zvaničnoj web stranici objavio da se Lajčak složio sa njim da BiH nema šansu da opstane. Iako je Lajčak ove navode demantirao, mi mu ne vjerujemo. On je čovjek zlo, smutljivac koji ima hiljadu lica kada je u pitanju odnos prema BiH.

Gdje god dođe Mioslav Lajčak tu se sije sjeme mrženje prema Bosni i Hercegovni.