SAFF

“Njutn iz Gaze”: Raseljeni dječak uspio osvijetliti šator u Rafahu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Palestinski dječak Husam el-Attar proizvodi struju pomoću mini vjetroturbina odnosno vjetrenjačom koju je napravio, javlja Anadolu.

Dijete koje je raseljeno sa sjevera Pojasa Gaze iz oblasti Al-Atatrah u južni grad Rafah osvjetljava šator u kojem je smješten, strujom koju sam proizvodi.

Rekao je da su mu zbog toga ljudi dali nadimak “Njutn iz Gaze”.

“Živjeli smo u mraku prvih 20 dana u Rafahu. Moja ideja je bila da osvijetlim mjesto. Donio sam ventilatore i instalirao ih“, rekao je El-Attar.

Ovaj dječak nije uspio iz prve, ali je nastavio da se trudi, pa je uspio energiju vjetra pretvoriti u električnu energiju. Problem mu je bio što kad nema vjetra ne radi ni svijetlo, a u Rafahu je teško pronaći bateriju koja bi akumulirala energiju koju bi mogao koristiti kada vjetar stane.

Petnaestogodišnjak kaže da je izuzetno srećan što može osvijetliti šatore svoje porodice i susjeda kako bi ublažio bol raseljenja i napada snaga za genocid optuženog Izraela.

Rafah je postao najgušće naseljeni grad u Pojasu Gaze, sa populacijom koja se povećala sa 300 hiljada na 1,4 miliona nakon što je izraelska vojska primorala stanovnike enklave da se rasele.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA