SAFF

Nova zvijezda francuske desnice želi zabraniti ime Muhamed

Facebook
Twitter
WhatsApp

Velika promjena događa se na krajnjoj desnici u Francuskoj. Politički novinar, esejist, pisac i televizijski analitičar Eric Zemmour prestigao je po popularnosti liderku krajnje desnice Marine Le Pen, prema anketama ispitivanja javnog mnijenja o kandidatima za predsjednika, lansiravši se trenutno na mjesto glavnog izazivača aktuelnom predsjedniku Emmanuelu Macronu pred izbore koji se trebaju održati u aprilu iduće godine.

Zemmour je pitanje imigracije ponovo postavio na centralno mjesto u kampanji. U posljednjih mjesec dana Le Pen je izgubila monopol nad radikalnom desnicom, u kojem je uživala još otkad je preuzela stranku Nacionalni front od oca 2011. godine.

Zemmour, ultranacionalist s nekoliko osuda za rasistički govor mržnje, počeo je otimati naklonost birača od Le Pen otkada je ušao na njezin teren kao radikalniji izazivač, piše RFI.

Zemmour je alžirsko-židovskog porijekla, on smatra da Francuska klizi prema građanskom ratu i otvoreni je zagovornik teorije ‘velike zamjene’ koja tvrdi da bijele Europljane zamjenjuju imigranti. U svojim najprodavanijim knjigama i nastupima na televiziji, Zemmour najavljuje bitke između kršćanske tradicije Francuske i kulture muslimanskih pridošlica koje je opisao kao ‘kolonizatore’.

‘Mislim da su mnogi Francuzi čekali da im neko govori o Francuskoj, o tome kako se osjećaju: da je zemlja u opasnosti od umiranja, potkopana neviđenim migracijskim valom, da su cijela područja zemlje postala enklave stranih islamista’, rekao je Zemmour.

Jedan od njegovih prijedloga je prisiliti roditelje da djeci daju imena koja zvuče francuski te bi zabranio upotrebu imena Muhamed u zemlji.

Zemmour je bio i gost na Demografskom forumu u Mađarskoj koji je organizirao njegov saborac Orban, a na kojem je nastupao i Milorad Dodik.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA