petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Obilježena 29. godišnjica pogibije ratnih komandanata Miralema Juge i Huse Imamovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara danas je na mostarskim šehitlucima obilježena 29. godišnjica pogibije ratnih komandanata Miralema Juge i Huse Imamovića.

– Njihova pogibija bila je veliki gubitak u tom teškom periodu agresije za jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovina. Radi se o školovanim oficirima iz one vojske, koji su se početkom agresije stavili na raspolaganje svome narodu. Tada nam je nedostajalo naoružanja i stručnog kadra. Miralem Jugo i Huso Imamović su nam došli u pravo vrijeme – kazao je predsjednik JOB-a Grada Mostar Sead Salčin.

Obilježavanje ove godišnjice, kako je to istakao brigadni imam Ibrahim Ćatić, je i svojevrsni čas historije, jer učenici osnovnih i srednjih škola nemaju prilike o tome slušati u nastavno-obrazovnom procesu.

– Jugo i Imamović su svojim primjerom i žrtvom na najbolji način pokazali kako se brani i voli svoja domovina – kazao je ef. Ćatić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je veliki broj demobilisanih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, komandanti, brojne ličnosti iz javnog i političkog života u Hercegovini.

Sjećanje na Miralem Jugu pred prisutnima je evocirao Šerif Bojčić, predsjednik Udruženja građana “Povratkom za Bosnu i Hercegovinu”.

Miralem Jugo rođen je u selu Postoljani kod Nevesinja 7. aprila 1965. godine.

Nakon završetka vojne akademije zaposlio se u JNA. Prepoznavši kretanja u JNA napušta je i vraća se u rodno mjesto.

U prvoj polovini 1992. godine radi na organizaciji stanovništva za odbranu od srpskih vojnih formacija. Prelaskom na bjelimićki plato postavljen je za komandanta odreda Bjelimići. Na dužnost komandanta samostalnog bataljona “Nevesinje” imenovan je 3. novembra 1992. godine.

Početkom jula 1993. godine preuzeo je komandovanje 47. brdskom brigadom IV korpusa.

Poginuo je 7. septembra 1993. godine sa sestrom Amirom i komandantom Husom Imamovićem kada je trebao preuzeto dužnost zamjenika komandanta IV korpusa, a dužnost komandanta 47. brigade predati Imamoviću.

Huso Imamović rođen je 1956. godine u Bjelimićima, općina Konjic. Bio je načelnik štaba jedne sarajevske brigade do januaru 1993. godine, kada zbog potrebe formiranja 49. istočno-hercegovačke brigade došao u Mostar.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA