utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Obilježena godišnjica masakra na Kapiji: Đukićeva sloboda je civilizacijska sramota

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ovoga četvrtka navršila se 28. godišnjica najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle, a komemorativno obilježavanje je upriličeno na mjestu masakra, odnosno stradanja mladosti – Kapiji. Kako je poručeno, sloboda u kojoj uživa zločinac Novak Đukić je civilizacijska sramota.

Osim članova porodica stradalih, komemoraciji su danas prisustvovali i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, zatim Federacije Bosne i Hercegovine te državnog vrha.

Počast ubijenoj mladosti u Tuzli odao je i Refik Lendo, general Armije Bosne i Hercegovine i aktuelni potpredsjednik Federacije BiH.

Na pitanje kakav je to general koji može narediti granatiranje mjesta gdje se okupljaju mladi, Lendo je rekao “da ovakav zločin nije zabilježen”.

– Gađanje Kapije pravi general nikada ne bi nikada naredio. To je zločinac, koji je naredio zločin. U historiji BiH i Evrope, napravljen je ovakav zločin, a onda jedan dio zajednice Republika Srpska i Republike Srbije kriju tog zločinca, to je najveći problem srpskog naroda – rekao je Lendo.

S jedne i druge strane Drine, istakao je Lendo, još uvijek kriju ratne zločince i pokušavaju nama da dokažu da smo sami sebe ubijali.

– Čitav svijet vidi naš ponos, da se sjećamo naše mladosti Tuzle i osuđujemo zločince koji se kriju u zemljamo neposredno do nas – zaključio je potpredsjednik FBiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA