četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Odlazeći ministar Gantz upozorava na rastući ekstremizam u Izraelu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Odlazeći izraelski ministar odbrane Benny Gantz upozorio je u srijedu na rastući ekstremizam u Izraelu.

“Imamo izvrsnu vojsku i sigurnosni sistem s velikim operativnim sposobnostima. Kada nazovete vojsku ili Ministarstvo odbrane, oni odmah reagiraju. Ali nisam zabrinut zbog sigurnost, nego ekstremizma u izraelskom društvu. Ono što mi smeta je ekstremizam u društvu i vlasti”, rekao je Gantz u izjavi za izraelski list “Jerusalem Post”.

“Ekstremističko-rasističke” stranke trijumfiraju na izborima u Izraelu

Zanimljivo je da su izjave izraelskog ministra odbrane došle u trenutku kada se raspravljala o pobjedi stranaka koje su opisane kao ‘ekstremističke i rasističke’ na općim izborima u zemlji.

Na izborima je desničarski blok predvođen bivšim premijerom i čelnikom opozicije Benjaminom Netanyahuom odnio čistu pobjedu poslavši 64 zastupnika u izraelsku skupštinu od 120 mjesta.

Prema rezultatima, lista koju su formirale ‘ekstremističko-rasističke’ stranke Religijskog cionizma i Židovske moći u bloku pod vodstvom Netanyahua osvojila je 14 zastupnika i završila na trećem mjestu u izbornoj utrci. Očekuje se da će te stranke, koje su kritizirane zbog svoje diskriminatorne i rasističke retorike prema opozicionim skupinama i Palestincima, imati riječ u novoj vladi.

Mogućnost da čelnik Židovske sile Itamar Ben-Gvir, poznat po svojoj ‘ekstremističko-rasističkoj’ politici, sudjeluje u koalicijskoj vladi koju će formirati Netanyahu također izaziva zabrinutost u cijelom izraelskom društvu.

Očekuje se da će u novoj vladi koja se formira Gantza zamijeniti zamjenik Yoav Gallant iz Netanyahuove stranke Likud ili Bezalel Smotrich, čelnik stranke Religiozni cionizam.

Netanyahuov povratak na mjesto premijera će značiti nadogradnju i jačanje njegovog savezništva s ekstremističkim političarima koji su odlučni spriječiti bilo kakvu stratešku fleksibilnost. Cilj im je pripojiti cijelu Zapadnu obalu Izraelu, potaknuti Palestince iz 1948. da napuste svoju zemlju i uskratiti im pristup bilo čemu. Ovi ekstremisti također namjeravaju promijeniti politički sistem Izraela u teokraciju, uz stalno promoviranje upada doseljenika u džamiju Al-Aqsa i popustljivost u uputama izraelske vojske za otvaranje vatre na Palestince.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA