subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Odluka o osvjetljavanju Starog mosta u boje Zrinjskog neće biti provedena!?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gradska uprava Mostara, odnosno gradonačelnik Mario Kordić odobrio je zahtjev za osvjetljenje Starog mosta bojama Zrinjskog povodom osvajanja duple krune.

Inicijativu je mostarskom gradonačelniku uputila Hrvatska republikanska stranka na što je gradonačelnik pozitivno odgovorio.

Nakon odluke saopštenjem se oglasio Salem Marić.

“Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam Gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka. Jasno je da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara.

Odluka kojom Gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom. Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definisala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune. Hrvatska republikanska stranka već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja saovakvim zahtjevima što predstavlja neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža.

Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana , doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom historijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti historijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most.

Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti sprovedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje”, napisao je Marić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA