Odluka Skupštine TK: Trojica heroja najznačajnije ličnosti u Tuzlanskom kantonu

775

Radi se uglavnom o datumima vezanim za agresiju na BiH, a pored 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH ili 25. novembra Dana državnosti, tu su, između ostalih, 15. maj Dan oslobođenja Tuzle, 25. maj Dan stradanja tuzlanske mladosti na “Kapiji”, 23. maj Dan oslobođenja Kalesije, drugi dan ramazanskog Bajrama, kao Dan šehida, 11. juli u znak sjećanja na srebrenički genocid, 15. april Dan Armije RBiH…

Značajne ličnosti za Tuzlanski kanton su ratni komandanti i šehidi odbrambeno oslobodilačkog rata u BiH Nesib Malkić, Senad Mehdin Hodžić i Hajrudin Mešić, utvrđeno je danas usvojenim zakonom. Inače, radi se o nosiocima najvećeg priznanja Armije RBiH “Zlatnog ljiljana” te trojici od devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Skupština TK danas je, između ostalog, usvojila i Nacrt budžeta TK za 2017. godinu. Ministar Jakub Suljkanović u obrazloženju Nacrta budžeta rekao da sa nivoa FBiH dolaze različite informacije o projekcijama kada su u pitanju prihodi od PDV-a, pa je stoga Vlada odlučila da ide sa nacrtom i odlukom o privremenom finansiranju od 1. januara.

– Kada budemo imali konkretne podatke vezane za prihode od PDV-a dat ćemo i prijedlog budžeta i to će biti blagovremno u skladu sa vremenskim okvirom koji nalaže zakon – rekao je ministar Suljakanović.

Inače, budžeti za 2017. godinu planirani su prihodi od oko 350 miliona KM, a rashodi iznose oko pola miliona manje. Taj višak će biti iskorišten za pokrivanje akumuliranog deficita u budžetu kantona, koji trenutno iznosi oko 60 miliona KM. Najveća stavka u budžetu su plaće i naknade budžetskih korisnika koje iznose oko 211 miliona KM. 

Faktor