SAFF

Ogrešević odgovorio Nikšiću: Vaše tvrdnje su neosnovane, nema nijedan valjan razlog da zamijenimo Anela Kljaku

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević odgovorio je na pismo predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Uvaženi predsjedniče Nikšiću,

neugodno smo iznenađeni sadržajem Vašeg pisma broj: 01-25-46/23 od 29. 3. 2023. godine kojim ste nas zamolili da razmotrimo promjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine gospodina Anela Kljaku.

Svoju molbu temeljite na tvrdnji da je gospodin Anel Kljako od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine označen kao jedna od osoba koja je radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa u gradu Mostaru. Dalje, smatrate da bi njegovo imenovanje jako kompromitiralo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Provjeravajući i analizirajući Vašu tvrdnju uočavamo da ista nije potkrijepljena nepobitnim činjenicama koje bi nedvojbeno upućivale na njenu istinitost i vjerodostojnost. Nadležnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kao organa nadležnog za provođenje izbora, propisane su Članom 2.9 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te ni u jednoj tački, od njih 17, nije navedeno da ista ima nadležnost da bilo koga označi kao osobu koja je radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa.

Članom 6.8, stav (1) propisano je da, ako izborna komisija smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu.

Kako protiv Anela Kljake, pred sudovima na području Bosne i Hercegovine, nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno nije potvrđena optužnica, a niti je izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo sa propisanom kaznom zatvora do 5 (pet) godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom, a što se potvrđuje Uvjerenjem Općinskog suda u Mostaru, broj: 58 0 Kr 1470 23 od 29.03. 2023. godine, to dokazuje da naprijed imenovani ni na koji način ne može biti povezan s povredama izbornog procesa, niti bi njegovo imenovanje kompromitiralo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir navedeno, želimo Vas obavijestiti da su Vaše tvrdnje neosnovane, te da nema niti jedan valjan razlog da izvršimo izmjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Dijelim sa Vama opredijeljenost da zajedno radimo u korist svih građana Bosne i Hercegovine, te se radujem daljnjoj suradnji.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA