Orban: U Srednjoj Europi postoji kršćanski model organizacije društva koji se temelji na kršćanskim učenjima

317

Povodom 30 godina postojanja Višegradske skupine, mađarski premijer Viktor Orban objavio je esej u Magyar Nemzetu u kojem je istaknuo bit evropskog poziva za Mađare, uvođenja beskompromisne antikomunističke tradicije u zajedničku jezgru europskih vrijednosti i slijeđenje kršćanskih vrijednosti., U nastavku prenosimo najzanimljiviji dio spoemnutog eseja.

U ovoj situaciji u Europi, mi Mađari možemo jasno uvidjeti bit svog evropskog poziva.

To je uvođenje beskompromisne antikomunističke tradicije u zajedničku jezgru evropskih vrijednosti. To je stavljanje zločina i lekcija iz internacionalnog socijalizma uz bok zločinima i lekcijama iz nacionalsocijalizma. Misija je pokazati ljepotu i konkurentnost političkog i društvenog poretka koji stoji na kršćanskom socijalnom nauku. Misija je pokazati drugima – prije svega našim prijateljima u Francuskoj – da, unatoč slabostima i nedostacima osobne vjere, u Srednjoj Europi postoji kršćanski model organizacije društva koji se temelji na kršćanskim učenjima.

Misija je stalno upozoravati one nacije u evropskoj sigurnoj unutrašnjosti na postojanje vanjskih opasnosti. Misija je podsjetiti ih na nešto što iz povijesti toliko dobro znamo: da valovi ljudi koji prelaze Mediteran sada guraju plimu prema nama, a ti bi valovi mogli dosezati sve do Skandinavije. Masa migranata koje se sada pojavljuju zapravo je dio valova onih koji čeznu za evropskim životom, a od kojih su se naši preci uvijek nastojali braniti svom snagom. Ne braniti se je de facto predaja, a posljedica toga bit će potpuna civilizacijska transformacija – kakvu su izbliza doživjele nacije u balkanskom susjedstvu na evropskom južnom i istočnom perimetru.

I misija je podsjetiti se na to da, bez obzira koliko graditelji ovog carstva bili prosvijetljeni, oni će uništiti duh Europe i stoga će uvijek postići suprotno izvornoj namjeri.

U vezi s ovim teškim i složenim pitanjima među nama mogu postojati razlike – uključujući i među zemljama Višegradske skupine. Svakako postoje razlike u naglascima u smislu naših pristupa povijesti, mogu postojati razlike u načinu kako se osjećamo prema jednoj ili drugoj zemlji, a ponekad se čak i ne slažemo u tumačenju geopolitičkih odnosa.

Ali sigurno je da naše nacije u potpunosti cijene odgovornost koju snose za budućnost Evrope: odbraniti je od vanjskih napada i odbraniti od unutarnjih imperijalnog dizajna, održavajući suverenitet naših domovina i nacija, zaključuje mađarski premijer Viktor Orban.

Nastavak eseja možete pročitati OVDJE.