Oslobodilačka sirijska vojska ubila iranskog generala Džebbara Drisawija u borbama oko Halepa

3865

Iranski mediji objavili su da je general specijalnih iranskih snaga ”Basidž”, Džebbar Drisawi, poginuo u prošli četvrtak od ruku pripadnika Oslobodilačke vojske Sirije, u mjestu Handarat blizu Halepa. To je potvrdila i grupa ”Sirijski reporter” na svom FB profilu. Oni su objavili status u kojem stoji da je general Džebbar stalno učestvovao u borbama oko grada Halepa, te da je bio veteran iranske Revolucionarne garde i učesnik iransko-iračkog rata u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Početkom 2013. godine on je prvi put prisustvovao službenim sahranama poginulih boraca iranske Revolucionarne garde u Siriji, i u tom periodu osnovana je brigada ”Ebu Fadl el-Abbasi”, kada je Džebbar počeo sa primanjem i regrutiranjem iranskih vojnika u tu brigadu.

U priloženom vido-isječku možete pogledati trenutak kada je tijelo generala Džebbara Drisawija dovezeno na aerodrom u Ehvazu i kakav spektakularan doček su šiijsko-iranske vlasti pipremile za svoga poginulog generala. Također mođete vidjeti koliko su šiije vjerski indoktrinirane i zadojene i kako slave svoga ”šehida” iako je poginuo kao strani plačenik koji se borio na strani zločinačkog režima Bašara Asada, ubijajući sirijske muslimane, njihove žene i djecu i rušeći njihove domove. 

VIDEO: Trenutak kada je tijelo generala Džebbara dovezeno na aeorodrom u Ehvazu, nakon pogibije u Halepu.