Otvorena manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2019.”: Sjećanje na najbolje sinove BiH

329

U Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu danas je otvorena manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2019.” gdje je poručeno da je ovo “dan kada se sjećamo najboljih sinova ove domovine, šehida i poginulih boraca”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovali su ceremoniji otvaranja manifestacije. Članovi Predsjedništva BiH i brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

Ovogodišnja, 19. po redu, tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019” ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naroda BiH protiv agresora, te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina nikada nije vodila agresivnu politiku ni prema jednom od svojih susjeda i uglavnom je u problemima s njima zbog njihovog paternalističkog odnosa, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Mi, uglavnom, imamo problema s našim susjedima zbog toga što oni pokušavaju da se paternalistički odnose prema BiH, da ne poštuju BiH. E neće moći tako. Naši odnosi sa susjedima se mogu graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja, reciprociteta i tamo negdje postoji nešto sporno na principima međunarodnog prava”, rekao je Džaferović komentarišući odnose između Sarajeva i Zagreba, koji su zategnuti nakon navodne izjave hrvatske predsjednice da “BiH vodi agresivnu politiku prema Hrvatskoj”.