SAFF

Palestinci podvrgnuti ‘ratu istrebljenja i sistematskog izgladnjivanja’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hamas je izraelsko zauzimanje prijelaza Rafah nazvao “opasnom eskalacijom” koja prijeti životima stotina hiljada raseljenih civila u Rafahu i objektima zaštićenim međunarodnim pravom.

Grupa je također upozorila da će napad pogoršati humanitarnu situaciju u Gazi i spriječiti dotok prijeko potrebne humanitarne pomoći.

Palestinci u Gazi su “podvrgnuti (izraelskom) ratu istrebljenja i sistematskog izgladnjivanja”, prema mišljenju palestinske grupe, što naziva “nacističkom okupacijom”.

“Ovaj zločin koji dolazi neposredno nakon što je Hamas objavio da odobrava prijedlog posrednika, potvrđuje okupaciju
s namjerom da poremete napore za posredovanje u prekidu vatre i oslobađanju zatvorenika”, dodaju u saopćenju, pozivajući Sjedinjene Američke Države i međunarodnu zajednicu da izvrše pritisak na Izrael da zaustave eskalaciju.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke rekao je da zatvaranje graničnih prijelaza Rafah i Kerem Shalom znači nemogućnost dostavljanja pomoći u Pojas Gaze.

“Dvije glavne arterije za dopremanje pomoći u Gazu trenutno su odsječene”, rekao je novinarima.

Šef UN-a poručio međunarodnoj zajednici da djeluje kako bi zaustavila ‘tragediju’ u Gazi

U svom govoru, generalni sekretar UN-a Guterres pozvao je izraelske saveznike da izvrše pritisak kako bi se zaustavio rat u Gazi.

“Apeliram na sve one koji imaju utjecaj na Izrael da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili još veću tragediju. Međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za promicanje humanitarnog prekida vatre, bezuvjetnog oslobađanja svih talaca i golemog porasta pomoći za spašavanje života”, rekao je.

“Vrijeme je da strane iskoriste priliku i osiguraju dogovor za dobrobit svojih ljudi.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA