SAFF

Palestinski diverzanti izveli uspješan napad iza neprijateljskih linija u Gazi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Brigada Al-Qassam jutros je izvela specijalnu, odnosno diverzantsku operaciju iz neprijateljskih linija. “Naši borci probili su prolaznu ogradu i napali štab neprijateljske divizije koja je djelovala u gradu Rafah, južno od Pojasa Gaze”, navodi se u saopćenju brigade Qassam u kojem se potvrđuje da je u spomenutoj akciji ubijeno pet izraelskih vojnika.

Izraelska vojska je priznala da su borci Qassama izveli diverzantsku operaciju u spomenutom području, također priznali su pogibiju jednog svog oficira. “Ubijen je 34-godišnji major Zeed Mazarib iz Južne brigade”.

Osim ove uspješne akcije, Qassam je danas izveo još nekoliko uspješnih operacija.

“Danas u zoru, naši mudžahidi digli su u zrak izvorište tunela koje je prethodno minirano, nad cionističkom pješadijskom grupom koja se sastojala od 5 vojnika, a koji su eliminisani u blizini Tal Zu'ruba, zapadno od grada Rafah, južno Pojasa Gaze”.

‘Promjena’ u borbenoj taktici palestinskih boraca za zasjede, povlačenje i pregrupiranje

Palestinski borci se oslanjaju na taktiku “udari i bježi” kako bi osujetili pokušaje Izraela da preuzme kontrolu nad Gazom, rekli su Reutersu američki i izraelski dužnosnici.

Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su Reutersu da bi takva taktika mogla održati Hamas u njihovoj borbi u nadolazećim mjesecima, potpomognuta oružjem prokrijumčarenim u Gazu kroz tunele i drugim oružjem prenamijenjenim od neeksplodiranih ubojitih sredstava ili zarobljenim od izraelskih snaga.

Palestinska grupa pokazala je sposobnost brzog povlačenja nakon napada, zauzimanja zaklona, ​​pregrupiranja i ponovnog pojavljivanja u područjima za koja je Izrael vjerovao da su očišćena od boraca otpora, rekao je dužnosnik američke administracije.

Stanovnik Gaze Wissam Ibrahim također je rekao Reutersu da je Hamasova taktika odstupila od pucanja na “izraelske trupe čim uđu na njihov teritorij”.

“Sada postoji primjetan pomak u njihovom načinu rada, čekaju da se razmjeste i onda započinju svoje zasjede i napade.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA