PLO: Odluka Sudana je nož u leđa Palestincima

347

Visoko pozicionirani zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Wasel Abu Yousef nazvao je odluku Sudana da preduzme korake ka normalizaciji odnosa sa Izraelom “novim zabadanjem noža u leđa Palestincima”.

Yousef, koji je član izvršnog odbora PLO-a, rekao je da pridruživanje Sudana drugim zemljama koje su normalizirale odnose s Izraelom predstavlja izdaju “pravednog palestinskog cilja”.

Obraćujući se u Ramallahu, palestinskom gradu u centru Zapadne obale, poručio je da odluka Sudana da slijedi korake Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina “neće poljuljati vjeru Palestinaca u njihovu stvar i u nastavak njihove borbe”, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Hamasa, tradicionalnog saveznika Sudana, Fawzi Barhoum kazao je u Gazi za Reuters da potez Sudana predstavlja korak u pogrešnom pravcu.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je ranije u petak da je Sudan postigao sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom.

Sudan je treća arapska zemlja koja će normalizirati odnose s Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su sporazum s tom zemljom potpisali u Washingtonu 15. septembra.