petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Podrška prvom zaposlenju i početnom biznisu povratnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi programe podrške povratnicima u obavljanju pripravničkog staža i osnivanja početnog biznisa.

Ugovore su potpisali predstavnici odabranih korisnika putem javnog poziva.

Projekat podrške mladima u obavljanju pripravničkog staža je značajna podrška onima koji tek završe fakultete.

“Za realizaciju ovog programa izdvojeno je preko 450.000,00 KM u tekućoj godini. Potpisivanjem ugovora će biti obezbjeđeno obavljanje pripravničkog staža za ukupno 53 kandidata, kod 33 poslodavca u 22 općine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Uglavnom su to mladi ljudi i to nas raduje”, istakao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić

Osnivanjem početnih biznisa u povratničkim mjestima razvija se poduzetnički duh kod mladih ljudi.

Sa područja Federacije BiH i Drčko distrikta ugovore je potpisalo 70 korisnika, dok je ranije potpisalo ugovore 47 korisnika sa područja entiteta RS.

“U 2022. godini se na javni poziv prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, što je najveći broj aplikanata do sada i veći je za 15 posto i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto mlađe životne dobi do 35 godina. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i usluga u IT sektoru. U periodu 2017. – 2022. godina podržali smo 387 poslovnih ideja ukupne vrijednosti preko 2,7 miliona KM”, kazao je ministar Ramić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA