Potresna reportaža BBC-a: Kako Saudijska Arabija deportuje ujgurske muslimane u Kinu /VIDEO/

361

Brojni ujgurski muslimani koji su živjeli u egzilu u zemljama Bliskog istoka uhapšeni su i deportirani u Kinu, navodi se u izvještaju BBC-a.

BBC je prije nekoliko dana objavio potresnu emisiju u kojoj je predstavljeno više slučajeva prognanih ujgurskih studenata i hodočasnika koji su bili meta vlasti u Saudijskoj Arabiji, UAE i Egipatu .

Jedna ujgurska muslimanka, koja je pobjegla iz provincije Xinjiang, izjavila je za BBC da pet godina nije vidjela svog supruga nakon što je uhapšen i deportiran u Kinu dok je bio na hadžu u Saudijskoj Arabiji .

‘Naša su djeca ostala bez oca, mi smo ostali sami’, rekla je.

Ujgurski aktivista za ljudska prava Abduweli Ayup, koji je istražio obrazac ujgurskog progona iz zemalja Bliskog istoka, rekao je za BBC da je identificirao pet Ujgura koje su saudijske vlasti deportirale u Kinu.

‘Lično znam trojicu deportiranih’, rekao je Ayup.

On je također otkrio da su kineske vlasti vršile pritisak na porodice prognanih Ujgura da uvjere svoje najmilije da se vrate kući, da bi na kraju završili u zatvoru.

Saudijska ambasada u Velikoj Britaniji potvrdila je BBC-u da se Kraljevina “u potpunosti pridržava međunarodnih normi i saudijskog zakona kada sarađuje sa drugim zemljama u pitanjima poput deportacije”.

“Saudijska Arabija razmatra sva protjerivanja od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir prirodu i ozbiljnost bilo kojeg prekršaja, ne obazirući se na rasu ili religijsku pripadnost neke osobe”, navodi se u reakciji saudijske ambasade.

Saudijska Arabija se našla na udaru kritika muslimanske javnosti prošle godine nakon što je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman optužen da je podržao represiju kineskih vlasti nad Ujgurima. “Poštujemo i podržavamo pravo Kine da preduzme protivterorističke mjere i mjere protiv ekstremizma kako bi omogućila nacionalnu sigurnost”, rekao je Bin Salman po tvrdnjama kineskih medija.

Sredinom prošle godine ambasadori 37 zemalja potpisali su pismo podrške Kini za sprovođenje sigurnosnih mjera, a što se smatra kao podrška kineskoj politici protiv ujgurskih muslimana. Među zemljama potpisnicama spomenutog sramnog pisma su – Saudijska Arabija, Sirija, Pakistan, Oman, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirat, Bahrein, Egipat, Alžir.