petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Povećanje investicija u svim sektorima: Hoće li državljani Katara moći posjedovati nekretnine u BiH?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa ambasadorom Države Katar u BiH Sultanom Bin Ali Al-Khaterom.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Katara veoma dobri, kao i da u ekonomskoj i trgovačkoj saradnji postoje brojne mogućnosti za unapređenje.

Premijer Novalić je pohvalio dosadašnje iskustvo s katarskim partnerima i investitorima, te istakao opredjeljenje Federalne vlade da, u skladu s nadležnostima, radi na stvaranju uslova za bolju saradnju.

– Katarci su dobrodošli partneri i investitori u Bosnu i Hercegovinu i stojimo im na raspolaganju – naglasio je federalni premijer.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i sagledali mogućnosti o načinima unapređenja ekonomske saradnje. U skladu s tim, ambasador je informirao premijera da se formira udruženje katarskih firmi u Bosni i Hercegovini, čime se nastoji poboljšati njihovo poslovanje, ali i otvoriti mogućnost za nove investicije.

Al-Khater je upoznao Novalića da u Kataru postoji zakon koji omogućava bh. državljanima pravo posjedovanja i korištenja nekretnina, te da bi donošenje takvog zakona u BiH, po načelu reciprociteta, doprinijelo povećanju investicija u svim sektorima, što bi značajno unaprijedilo ekonomsku saradnju, saopćila je Vlada FBiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA