SAFF

Predsjednički izbori: Pretvaranje Crne Gore u ‘čistu srpsku državu’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Primakao se datum održavanja crnogorskih predsjedničkih izbora. Ovo će biti možda najvažniji predsjednički izbori u modernoj historiji Crne Gore, već sedmicama pišu crnogorski mediji, uz konstataciju da će se presudna “bitka“ voditi između kandidata suverenističkih snaga i onih koji reprezentiraju srpske političke interese u Crnoj Gori.

Ako bi pobijedio kandidat kojeg podržava srpska politika, to bi značilo da Crna Gora “kreće u neizvjesnu budućnost“. Predsjednik crnogorskog PEN-a Milenko Perović kaže da se pod pojmom “neizvjesna budućnost“ podrazumijeva donošenje niza odluka koje bi bile na štetu crnogorske suverenosti i u korist srpske hegemonističke politike.

“Srpska politika, očigledno, već godinama pogotovo otkada je Vučić došao na vlast 2012. godine, svim silama radi na potkopavanju ne samo suverene Crne Gore, nego i suverenističkog pokreta. Nažalost, zahvaljujući slabosti suverenističkih snaga, osobito onog ešalona koji je bio na vlasti svih ovih godina, odnosno do 2020. godine, zahvaljujući indolenciji Zapada, Vučić i srpski nacionalisti u tome itekako su uspijevali. Tako da smo danas u situaciji da još jedino funkcija predsjednika Crne Gore prepoznata u suverenističkim rukama. Vjerujem da će i Vučić i njegovi politički kompanjoni u Crnoj Gori svim silama gledati da iz korijena isjeku, ili odsjeku, ili okupiraju i tu posljednju tačku otpora suverenizma protiv velikosrpske agresije“, kaže Perović.

Perović kaže da bi u slučaju pobjede prosrpskog kandidata došlo do ubrzanog osporavanja crnogorske suverenosti. To su iste one snage koje su “od početka bile protiv nezavisnosti Crne Gore“.

Najveći problem u djelovanju prosrpskih političkih snaga u Crnoj Gori nije u tome što oni nastoje afirmirati srpske kulturne i nacionalne vrijednosti, nego što u političkom smislu nastoje “negirati Crnu Goru i sve crnogorsko“, kaže Perović.

“Međutim, znaju oni i rade na tome da joj promijene unutrašnji sadržaj, da potisnu, eliminišu, negiraju sve što je crnogorsko i da od Crne Gore, a to oni godinama najavljuju, naprave ‘čistu srpsku državu’. To podrazumijeva progon, u Crnoj Gori, ne samo Crnogoraca, nego i Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, Albanaca… dakle svih onih koji se ne uklapaju u tu velikosrpsku, nacionalističku i svetosavsku ideju ‘čiste srpske Crne Gore'“, zaključuje Perović.

(Al JAzeera Balkans i agencije)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA