Predsjednik Erdogan pozvao lidere islamskih zemalja: Muslimani Balkana trebaju snažnu podršku islamskog svijeta

703

U Kongresnom centru u Istanbulu je otvoren 13. Samit Organizacije islamske saradnje (OIC) na kome će prisustvovati 56 zemalja. ​

Turski predsjednik je sa svakim od lidera kratko razgovarao na platformi sa zastavama zemalja OIC-a. Nakon pojedinačnih razgovora, uslijedila je zajednička fotografija lidera.​​

Predsjednik Erdogan je u svom govoru na otvorenju Samira rekao da se nada i da želi da Samit donese dobro svim muslimanima svijeta i cijelom čovječanstvu.

Erdogan koji je naglasio da u suštini svih problema među muslimanima leži podjela na mezhebe je rekao:” Moja vjera nije sunijska niti šiitska, moja vjera je samo islam. Ja kao i 1 700 000 mojih braće i sestara sam samo i samo musliman. Sve ostale razlike su iza ovog mog vjerovanja.”​​

Naglašavajući da je islam vjera mira, Erdogan je rekao: “Terorističke organizacije koje svakodnevno u ime islama, muslimana, napadaju nedužne ljude, njihove živote i imovinu, nikada ne mogu predstavljati islam. Naša vjera je vjera mira”Predsjednik Turske je izjavio kako muslimani Balkana trebaju snažnu podršku islamskog svijeta.

“Kao OIC trebamo pružati snažniju podršku muslimanima diljem svijeta. Muslimanima u Turskoj Republici Sjeverni Kipar, koji su decenijama u svojevrsnoj izolaciji. To je zajednički problem svih muslimana. Istovremeno, zajednice muslimana na Balkanu, u jugoistočnoj Aziji i u Africi trebaju snažnu podršku islamskog svijeta”, poručio je turski predsjednik.
Erdogan je pozvao lidere više od 30 zemalja učesnica Samita na zajedničko djelovanje protiv terorizma i sličnih kriza.

“Sami trebamo proizvesti rješenja za terorizam i slične krize u našim zemljama. To treba da uradimo u okvirima islamskog savezništva umjesto da čekamo neke druge sile da reaguju. Zašto uopšte mi muslimani čekamo pomoć drugih u rješavanja tih pitanja? Mi to treba rješavati sami. Mi treba da reagujemo. Međutim, mi ne reagujemo, ne rješavamo pa reaguju drugi. Oni reaguju za naftu, a ne za naše blagostanje”, rekao je Erdogan.

U Kongresnom centru u Istanbulu uz učešće šefova vlada i predsjednika 30 država u četvrtak je otvoren 13. Samit Organizacije islamske saradnje (OIC).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je u Kongresnom centru u Istanbulu šefove vlada, predsjednike i predstavnike 30 država koji učestvuju na Samitu Organizacije islamske saradnje (OIC).

TRT​