Predsjedništvo SDA Radončićeve tvrdnje naziva zlonamjernim

937

Za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna je državna bošnjačka mafija, izjavio je Fahrudin Radončić na jučerašnjem svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u Prištini. Radončić nije kazao na osnovu kojih dokaza i činjenica argumentira ovu tvrdnju, čime je zapravo prozvao najjaču bošnjačku stranku SDA. U SDA-u su zaprepašteni Radončićevim izrečenim insinuacijama i tendecioznim tvrdnjama.

Sudsko vijeća i tužioca u predmetu protiv Nasera Keljmendija koji se vodi u Prištini, u kojem je Radončić svjedok Tužilaštva, sa posebnom pažnjom je interesovalo ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Radončić je Ramiza Delalića okarakterisao kao ikonu rata i jednog od najpoznatijih ljudi u Sarajevu te je dodao: “Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i htio dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića je da sve znao za to. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom.”

Iz Predsjedništva SDA za Federalnu televiziju kratko su kazali: “Unatoč ranijim iskustvima sa Fahrudinom Radončićem, zaprepšteni smo izrečenim insinuacijama i tendecioznim tvrdnjama koje je on iznio prilikom svjedočenja pred sudom u Prištini. Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamjerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom rahmetli Alije Izetbegovića. Uvijek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne historijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje.”

Zvaničan stav Predsjedništvo SDA zauzet će na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za ponedjeljak.

Federalna.ba