SAFF

Preuzima li Schmidt ekskluzivitet odlučivanja u ime Bošnjaka?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Rasim Belko / AGENCIJA PATRIA

Imamo uvjeravanja iz međunarodne zajednice da će visoki predstavnik Christian Schmidt reagovati i deblokirati proces formiranja Vlade FBiH, poručio je večeras predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u Centralnom dnevniku Face televizije.

Uzmemo li ovu izjavu u korelaciji sa Odlukom Ustavnog suda BiH da su oktobarske odluke Schmidta u skladu u Ustavom Bosne i Hercegovine, jasno je da se na 51 posto teritorije Bosne i Hercegovine očigledno više ne pitaju građani ove zemlje.

Schmidt je svojim oktobarskim nametima odlučio da ekskluzivitet na odlučivanje u ime bh. Hrvata ima HDZ, odnosno Dragan Čović. Očigledno je da međunarodna zajednica sada forsira rješenje u kojem će ekskluzivitet na pravo odlučivanja u ime Bošnjaka imati Christian Schmidt.

Prizivaju ga stranke sarajevske trojke i njihovih satelita, koje u nemogućnosti dogovora SDA i zbog činjenice da uprkos grupisanju nemaju politički kapacitet u Schmidtu vide “političkog tatu” koji će ih zaštititi od SDA i člana rukovodstva FBiH Refika Lende.

U pokušaju da se nametne odluka koja će ih dovesti na vlast trojka i njen kandidat za federalnog premijera Nermin Nikšić ne prezaju ni od apsolutnog gaženja principa za koje su se prije svega nekoliko mjeseci borile. Sadašnje njihovo ponašanje apsolutni je dokaz licemjernosti njihove politike, koja zapravo ide preko linije prihvatljivog.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA