SAFF

Preživjeli Srebreničani obilaze mjesta masovnog zločina nad Bošnjacima iz jula 1995. godine

Facebook
Twitter
WhatsApp

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica”, članice Udruženja “Srebreničke majke” u saradnji sa ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida danas posjećuju mjesta masovnog zločina nad Bošnjacima iz jula 1995. godine.

Najprije je odata počast nevino ubijenim kod zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, a zatim kod stare policijske stanice. Nakon toga su učesnici položili cvijeće i proučili Fatihu na lokaciji bijele kuće elektroprijenosa u Potočarima te na Budaku gdje je pronađena masovna grobnica.

– Danas obilazimo stratišta gdje su naši najmiji ubijani i odajemo im počast. Nažalost, nijedno stratište još nije obilježeno, iako zakon to dozvoljava. Međutim, mi preživjeli smo svjedoci onog što su radili ratni zločinci – kazala je potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić.

U okviru programa obilaska stratišta, učesnici su posjetili Kravicu gdje su Bošnjaci bili zatvoreni u hangare i ubijani na monstruozan način. Prema riječima preživjelih, u Kravici je strijeljano više od 1.374 osoba.

Nakon Kravice planirana je posjeta Novoj Kasabi, Orahovici, Petkovcima, Branjevu, Pilici i Kozluku.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida, 17. jula će preživjele žrtve genocida posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje je strijeljano šest srebreničkih Bošnjaka.

Današnjem obilježavanju stratišta na pojedinim lokacijama bili su prisutni zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković.

(FENA)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA