ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Princ Selman kupio Newcastle za 350 miliona eura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Newcastle United zvanično je prodat saudijskom princu Mohammedu bin Selmanu nakon što je riješen spor Engleske i Saudijske Arabije.

Još je u aprilu prošle godine dogovoreno je da će Saudijska Arabija sa svim svojim bogatstvima preuzeti Newcastle i učiniti ga daleko najbogatijim klubom svijeta.

Ali, umiješalo se tada vodstvo Premier lige koje je uočilo nepravilnosti oko TV-prava za prijenose tog natjecanja u Saudijskoj Arabiji. Naime, na teritoriju Saudijske Arabije utakmice Premier lige su se prenosile piratski, i to posredstvom beIN Sportsa, vlasnika prava za Katar.

Piratstvo, korupcija, ali i brojni drugi nezakoniti činovi svoje su krakove bili pustili negdje daleko od nogometa, ali stvari su se riješile relativno brzo i jednako daleko od javnosti. TV-stanici beIN Sports Saudijska Arabija ukinut će kaznu, što je dalo i zeleno svjetlo kupnji Newcastlea budući da pred Premier ligom više nema spora. Također, princ bin Selman morao je dati garanciju da se država, odnosno njeni politički interesi neće petljati u sportski segmet kluba, što su prošlog ljeta također morali dokazivati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA