Profesor komparativnog prava na Al-Azharu: Od zalivskih zemalja želimo samo novac i investicije

320

Akademik Ahmed Kerime sa Al-Azhara pozvao je zvanični egipatski režim na čelu sa diktatorom Al-Sisijem da iskoristi kapital zemalja Zaliva i njihove investicijske fondove, a da se odrekne njihove ideologije.
Naime, profesor komparativnog prava i islamskog Šerijata na Univerzitetu Al-Azhar, Ahmed Kerime, bio je gost u emisiji ”Omladina oko Poslanika s.a.v.s.”, koju vodi novinar Hamdi Rizk, a koja se emituje putem satalitskog kanala ”Sada Elbalad tv” i u toku razgovora, između ostaloga, rekao je: “Ja savjetujem zvanični režim na čelu sa predsjednikom Sisijem i kažem mu: ‘Vaš slatkoriječivi odnos sa Saudijskom Arabijom je dobrodoša, jer mi želimo da zemlje Zaljeva ulože svoj novac u Egipat, ali mi odbacujemo njihovu ideologoiju.”
Zatim je dodao: ”Ne dopuštamo nikome da kaže kako su selefije bolje od ihvanija, obje skupine su jednako loše i one predstvaljaju dvije strane istog novčića – tekfir i trgovinu vjerom.
Stoga, tražim od zvaničnog režima da ne tolerira islamiste i da ne ponovi grešku bivšeg egipatsog predsjednika Anwara Sadata koji se tolerantno i ljubazno odnosio prema njima, pa smo, kao proizvod takvog odnosa, dobili militantne džihadske skupine. I Mubarak je također sa njima radio i sarađivao ”ispod stola”.
Profesor Ahmed Kerime svoj savjet Sisiju završio je riječima: “Želim reći gospodinu predsjedniku da mi samo odbacujemo ideologiju zemalja Zaljeva. Vi sa njima radite i sarađujte kako god želite za dobrobit Egipta, osim ideje i ideologije, gospodine predsjedniče, jer ako se ideja pokvari teško će je biti popraviti. Vjera je crvena linija razdvajanja.”