SAFF

Promocija knjige ‘Heroji Mostara’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Glavna sala Centra za kulturu bila je premala da sinoć primi sve zainteresovane za promociju knjige “Heroji Mostara”, pa je otvorena i druga, a dio građana promociju je pratio na video zidu ispred zgrade.

Promociji knjige prisustvovali su branioci Mostara, komandanti brigada Armije RBiH, zlatni ljiljani, pripadnici MUP-a RBiH, članovi ratnog Predsjedništva Mostara i operativnog tijela, porodice poginulih boraca, osoblje Ratne bolnice i brojni građani Mostara.

Autor fotomonografije je Safet Oručević zajedno sa mostarskim komandantima i saborcima iz najtežih vremena, dok je osnovni tekst za knjigu uradio novinar Alija Behram. U knjizi je dokumentovana herojska borba za odbranu Mostara u periodu 1992.-1995. Bazirana je na svjedočenjima neposrednih aktera ratnih dešavanja. Sadržaj je posložen na 560 stranica, sa podacima o vojnim formacijama, herojima i dobitnicima najvećih priznanja, stradalima te okolnostima i svim važnijim događajima uoči i tokom agresije na Mostar. U sadržaj je uvršteno i više od hiljadu ekskluzivnih i autentičnih fotografija koje su zabilježile borbe Armije RBiH i tokove otpora okrutnoj dvostrukoj agresiji.

Ratni komandant odbrane Mostara Semir Drljević Lovac prisjetio se perioda sa kraja rata kada je izdata naredba da se sve arhive i lični dnevnici komandanata predaju.

”Ja sam tu komandu izdao obrnuto. Jer ta arhiva danas je nama nedostupna. Hvala zato Centru za mir i Safetu Oručeviću što imaju arhivu, što rade taj posao i čuvaju našu historiju. Ova knjiga je samo početak. U Mostaru je bilo ratnih dana, takvih da se samo o jednom danu može napisati knjiga. Ova knjiga je ‘kalup’, molim sve da rade po ovom kalupu, skupimo se, donosite arhivu i da svaka jedinica napravi knjigu, a i da ovu postojeću dopunimo”, rekao je Drljević.

Ratni komandant odbrane Mostara Esad Humo također je čestitao Centru za mir za napore i trud da osigura sve ono što su drugi trebali.

”Ovo je svjedočanstvo jednog vremena i priča svih nas. Nisam vidio da je nešto slično napravljeno u BiH. Knjiga govori o svima nama, o Mostaru u jednom vremenu i čudesnom otporu. Poslije svih ovih godina i svega propuštenog, kad vidim sve ove ljude ja sam sretan. Jer ovo je dokaz da kad treba opet možemo i bićemo zajedno jer ono što je iskovano u vatri rata ne može se razdvojiti. To je naše jedinstvo koje nas je spasilo”, rekao je Humo.

Zamjenik komandanta 4. Korpusa Armije RBiH i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je poručio kako se knjiga radila intenzivno zadnje tri godine i da će biti podijeljena borcima, uz napomenu da će knjiga imati svoje dopunjeno izdanje.

”Knjiga je pisana i za generacije iza nas, da se susretnu sa činjenicama koje i mi pomalo zaboravljamo. Ona je trajno svjedočanstvo o herojskom otporu grada, njegovih branioca i građana, a posebno onih koji su ugradili svoje živote u slobodu i mir koji danas živimo. Ovo je priča aktera jednog burnog i tegobnog vremena, koja će podsjećati i kojoj će se vraćati, kako sadašnje tako i buduće generacije”, rekao je Oručević.

Naglašeno je i da je ovo prvo izdanje knjige koja će imati i svoju dopunu. Izdavač je ostavio mogućnost dopune knjige sa novim informacijama, svjestan da mnogo toga dokumentima nije zabilježeno ili je nestalo u vihoru rata. Dopunu je moguće izvršiti putem web stranice herojimostara.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA