Razvoj najvećeg povratničkog mjesta kod Srebrenice: Pokretanje biznisa i asfaltiranje puta

253

U Sućeski živi značajan broj povratnika kojima se održivi povratak ogleda kroz razvijanje privrede i stvaranje radnih mjesta. Danas je ovo povratničko mjesto zvanično spojeno i asfaltnim putem s dvije opštine Srebrenicom i Milićima.

Rekonstrukcijom i asfaltiranjem puta Žutica – Sućeska – Srebrenica stvaraju se i nove mogućnosti koje se nadovezuju na nekoliko porodičnih biznis ideja koje su zaživjele u protekolm periodu, što je istaknuto tokom današnjeg predstavljanja infrastrukturnog projekta.

Današnjem zvaničnom puštanju u promet novoizgrađenog puta prisustvovali su i predstavnici lokalne i federalne vlasti, a među njima su se našli šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković posljednji realizirani projekt ocijenio je jednim od najznačajnijih za Srebrenicu.

“Sjetimo se velikih gužvi u saobraćaju tokom obilježavanja 11. jula, upravo ovaj put će se koristiti kao alternativni i time će se smanjiti gužve na dan obilježavanja. Sugrađani koji ovdje žive će lakše i brže stizati do Srebrenice i Milića”, izjavio je Tabaković.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, dok je Opština Srebrenica učestvovala sa 10 posto od ukupne vrijednosti projekta.

“Radi se o veoma značajnoj putnoj dionici. Sanacija i asfaltiranje su rađeni u tri faze jer se radi o nekoliko kilometara puta izuzetno zahtjevnih radova. Povezali smo dvije opštine i nekoliko povratničkih mjesta modernom saobraćajnicom. Cijela trasa puta prolazi kroz povratnička mjesta, što će dodatno olakšati transport robe ljudima koji razvijaju svoje poslovne ideje. Nakon završene infrastrukture naša podrška će biti usmjerena u zapošljavanje i održivi povratak”, kazao je resorni ministar Edin Ramić.