nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Reakcija ‘Bosanske časti’ na prilog RTV Herceg Bosna o ugroženosti Hrvata u Zenici

Facebook
Twitter
WhatsApp

Dana 18.09.2023. godine, na RTV “Herceg Bosne” objavljen je prilog koji u velikom dijelu svog trajanja govori o progonu i ubijanju Hrvata Grada Zenice u periodu aprila 1993. godine, pa na dalje, i to od strane pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, te u nastavku, reporterka tendeciozno i nizom neistina naglašava današnji loš položaj i život, pripadnika hrvatskog naroda u Zenici, ali i tešku poziciju udruženja HVO-a koja participiraju u Gradu Zenica.

U demantu koji je uputilo Udruženje veterana BH rata i odbrane bosanske časti “Bosanska čast”, navodi se da: “Nije trebalo proći mnogo vremena pa da, nama poznati, centri moći preko svojih satelita u dijelu naklonjenih medija ponovo puste u opticaj, već provjerenu, propagandnu tezu prema kojoj su u nedavnom ratu u Bosni i Hercegovini svi bili isti. Jedna od takvih propagandnih teza, i gle čuda ne slučajno, puštena 18.09. 2023.godine, putem priloga na RTV Herceg Bosne, a prenesena još u nekim medijima, prema kojoj su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine od 15.aprila 1993. godine pa nadalje intezivno protjerivali Hrvate i izvršili niz zločina na području Zenice”.

U nastavku demantija se kaže: “Zato su, danas, u gradu Zenici, što se prilogom inputira, ostali stari iznemogli Hrvati, paćenici. I kako je to već i očekivano, za ovakve prilike, prilog je nabijen rustikalnim širokobriježanskim naučnim pristupom, gdje je naglašena golgota ovo malo srednjobosanskih “europljana” jer su oni u tom periodu u srednjoj Bosni branili svoja ognjišta od pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, sadili cvijeće i baštovanili, a današnji položaj je takav da ne znaju da li da žive ili naprasno umru. Za ovakav pristup novinarstvu, za koji vjerujemo,nikad nije kasno,možda ste i dobili nekoliko lajkova glavnog urednika, a fonetika i dijafragmalno disanje koje ste vispreno demonstrirali tokom priloga prelazi okvire poznatog. E vidite, naši dragi „europski“ prijatelji sa RTV “Herceg Bosne” , taj vam propagandni, sada već rustikalni pristup i modus operandi više ne daje rezultate. Oni koji poznaju Zenicu i Zeničane, i u samom prilogu, u unutrašnjosti prelijepe crkve u centru Zenice, koja je tokom rata čuvana od strane Armije Bosne i Hercegovine, a poslije rata
predstavlja jedno od najljepših zdanja, na misi,mogu prepoznati ugledne Hrvate Zenice koji su obnašali najviše funkcije u ovom gradu i tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, a i poslije”.

“U ovom gradu nakon što se misa završi naša Marija ide na kafu, znate kod koga? Kod Sejde! U ovom prelijepom gradu u samom srcu Bosne žive zajedno svi, zajedno i danas posjećuju svoje komšije, slave praznike i sjede zajedno. U ove divne dane pred početak jeseni zajedno pripremaju tracionalne delicije za zimu. Takvu priliku nemaju mnogi u ostatku “europske” nam lijepe države Bosne i Hercegovine. Za vas koji novinarski dolazite iz malih mjesta nedostupan je takav model ponašanja. Ali nemojte ostati razočarani, uz vas smo na putu vašeg budućeg prosvijetljenja”, navodi se u reakciji “Bosanske časti”.

Umjesto klasičnog demanta na smišljeni, datumski projiciran pokušaj laži, pitamo:

“Znate li šta se desilo u Bosni i Hercegovini 1992-1995? Desila se agresija na državu Bosnu i Hercegovinu!

Sjećate li se marta 1991. godine i sastanka u Karađorđevu? Glavni uvodničari u pokušaj podjele ove prelijepe države bili su Tuđman i Milošević! Znate šta se desilo tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu? Pripadnici HVO-a su izvršili pokolj, silovanja, ubijanja i torture u Stupnom Dolu kod Vareša! Tu su popaljene kuće! Cijelo selo! Pripadnici HVO-a su u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, samo 16 kilometara od Zenica, ubijali nedužne civile, palili djecu od dva mjeseca u selu Ahmići! Znate li kako su to radili: ulijetali u malim grupama u kuće te civile i djecu ubijali na kućnim pragovima! Potom su mrtvi zapaljeni bacačima plamena! Pripadnici HVO-a su formirali logore i zatvarali civile u Žepču! Granate sa položaja HVO-a su 19. aprila 1993.godine ubijale civile u centru Zenice! A znate šta se nakon godina poslije desilo? Međunarodni sud u Hagu presudio je šestorki za udruženi zločinački poduhvat! Slučajno ste gledali posljednji dostupan video presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića? Znate li šta je u tom videu,u jednom momentu, rekao: “Sve bih isto ponovio”! Ponovo bi ubijao, silovao i palio!”, kaže se u reakciji.

I dodaje: “U jednom momentu tokom emitiranog priloga navodite i da je bilo bolje da su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine išli da brane istočnu Bosnu nego da proganjaju Hrvate u Zenici. Ovakvom užasnom konstrukcijom, koja razumnom čovjeku ledi krv u žilama, pokušava da se stavi pečat odgovornosti na časnu Armiju Bosne i Hercegovine zbog zločina počinjenih u istočnoj Bosni. Ovo je frenetičan pokušaj iskrivljivanja stvarnih činjenica i nametanja osjećaja odgovornosti. Ipak,neće vam pomoći jer temeljito radimo na tome da generacijama koje dolaze prenesemo istinu. Vama dragi naši ostaje samo gutljaj gnušanja”.

“U prilogu protežirate i marginalizaciju i zapostavljanje udruga HVO-a u Zenici, i to na način kritike Gradu Zenica i gradonačelniku jer ne finansiraju aktivnosti udruga HVO-a. Gradonačelnik i Grad Zenica ne finansira niti jedno udruženje/udrugu proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, bez obzira je li to udruga ili udruženje, sem finansiranja projektnih aktivnosti. Da vam prevedemo – dostavite kvalitetan projekat i biće vam odobrena finanijska sredstva. Mi smo dostavili takav projekat. Znate koji? Gradimo najviši jarbol i najveću zastavu države Bosne i Hercegovine na cijelom Balkanu! Visina jarbola je 72 metra, a zastava države Bosne i Hercegovine površine 800 kvadratnih metara (kao polovina nogometnog stadiona) ,a koja će biti vidljiva iz cijele srednje Bosne! Slažete se da je projekat kolosalan?

Dakle, dragi naši prijatelji, u Zenici, afirmisanom europski orijentisanom gradu, žive podjednako svi, uživaju sve ljepote ovog, četvrtog po veličini grada u lijepoj nam državi Bosni i Hercegovini. U njemu su, drage naše komšije, Hrvati uvaženi, zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima, dijelimo zajedno i radosti i tugu sa pripadnicima svih drugih naroda, religija i opredjeljenosti i ponosimo se našom baršunastom raznolikošću.

I da,na kraju, ostajemo mi, časni ponosni pripadnici Armije Bosne i Hercegovine da uvijek budemo tu kada treba u borbi za modernu, europsku, suverenu državu Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje se u demantu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA