Reakcija Vlastimira Mijovića na saopćenje za javnost Hajrudina Hrvačića o dešavanjima na TVSA

1671

Nakon što je naš portal objavio saopćenje za javnost pod naslovom Hrvačić: Vlast u KS traži da TVSA ne izvještava o Kovačima i zlatnim ljiljanima oglasio se i Vlastimir Mijović, vršilac dužnosti predsjednika Nadzornog odbora J.P. Televizija Kantona Sarajevo sa reakcijom na objavljeni tekst.

Reakciju objavljujemo u cijelosti.

Ne znam otkud gospodinu Hajrudinu Hrvačiću informacije o diskusiji vođenoj 8. maja (a ne devetog, kako on navodi) na sjednici Nadzornog odbora J.P. “Televizija Kantona Sarajevo”, pa mi nije jasno da li svojom voljom i maštom izmišlja ili pogrešno navodi dijelove te diskusije ili su mu, pak, njegovi doušnici pogrešno interpretirali tu diskusiju i tako ga pretvorili u glasnogovornika vlastitih laži.

O svemu što gospodin Hrvačić piše u svom javnom obraćanju na toj sjednici zaista je bilo govora, ali nikakvih naredbi kakve on navodi nije bilo niti je moglo da bude. Radi se o dijelu sjednice u kojem se govorilo o zahtjevu vršioca dužnosti direktora programa i produkcije TVSa za prijemom novih novinara i urednika, s obrazloženjem da je u trenutnim uslovima nemoguće izvršavati redovne programske obaveze.

U tom kontekstu, iznio sam ni po čemu obavezujuća lična mišljenja o načinima na koje se može racionalizirati proizvodnja programa u situaciji kada je zaista nemoguće s tako malo novinara i urednika izvršavati sve programske planove: od privremenog ukidanja određenih emisija do racionalnijeg praćenja dnevnih događaja koji ne mogu biti “pokriveni” sa oslabljenim redakcijskim sastavom.

Nisam, dakle, “izričito naložio, između ostalog, ekspresni prestanak emitiranja emisije Bh. Dnevnik”, za šta nisam ni nadležan ni ovlašten, nego sam iznio mišljenje da snage, ako ih nema dovoljno, treba koncentrisati na realizaciju neuporedivo važnijeg “kantonalnog dnevnika”. Ponavljam, nikakve naredbodavnosti u tome nije bilo niti je Nadzorni odbor donosio, tim povodom, bilo kakvu odluku.

Laž broj 2: izmišljanje neke moje averzije, pa i nepoštovanja, prema šehidskom mezarju Kovači i nosiocima priznanja Zlatnji ljiljan. “Gospodin Mijović je ustvrdio da je TVSA medij mrtvih ljudi jer, kako je kazao, previše pažnje posvećuje polaganjima cvijeća na Kovačima, događajima koji se organizuju u znak sjećanja na zlatne ljiljane i slično”, piše Hrvačić.

  1. D. izvršnog direktora za program i produkciju žalio se na pomenutoj sjednici kako sutradan mora, sa rečenim manjkom uposlenika, realizovati čak tri direktna prenosa u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Na to sam izrazio svoje mišljenje da direktni prenosi nisu jedini način da se taj Dan obilježi te da se, što sam iznio kao primjer, ranije može napraviti prilog ili emisija o ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kojom će se o agresorskim zločinima nad djecom reći i više od pukog prenosa memorijalne svečanosti. Kovače nisam ni pomenuo, pa to ostavljam mašti gospodina Hrvačića i njegovih doušnika.

Tačno je da sam rekao da ti prenosi, po mom mišljenju, najviše služe promociji funkcionera i političara, ali ne samo općinskih i gradskih nego svih. Kao advokat SDA, Hrvačić je to suzio samo na općinske i gradske, tumačeći to kao urotu protiv njegove stranke.

S istim ciljem Hrvačić navodi da je “Mijović ovom prilikom naredio i prekide saradnje sa općinama u KS i Gradskom upravom Grada Sarajeva. Ma kako se ovo pravdalo, pozadina ove manipulativne ideje je da se nosioci ovih aktivnosti ostave u informativnoj blokadi jer su to, uglavnom, načenici i gradonačelnik koji su politički neprihvatljivi dijelu nove kantonalne vlasti zbog svoje stranačke pripadnosti”.

Ništa takvo nisam naredio, ali jesam najavio da ćemo na jednoj od narednih sjednica Nadzornog odbora raspravljati o, po mom mišljenju, potrebi ukidanja specijalnih sponzorskih aranžmana koje TVSa ima sa nekim gradskim općinama. Pojedine općine plaćaju Televiziji mjesečnu apanažu za praćenje vlastitih aktivnosti i time za novac dobijaju bolji tretman u programu TVSa od onih općina koje nisu željele da potpišu takve ugovore. Obzirom da svojom dotacijom za funkcionisanje TVSa, Kanton Sarajevo omogućava potpuno ravnopravan tretman svih općina u svom sastavu, smatram nedopustivim da bogatije općine za novac kupuju povlašteniji status u programu.

Nisam, dakle, naredio da se “prekine saradnje sa općinama u KS i Gradskom upravom Grada Sarajeva”, ali ću u raspravi koju će Nadzorni odbor uskoro o tome voditi zaista zastupati stav da tu vrstu kupovine medijske naklonosti ukinemo. Nadzorni odbor za to je nadležan.

Netačno je, takođe, da sam “zatražio da se tokom dana određeni izvještaji višestruko ponavljaju u programu… jer vladajući u KS žele na ovaj način višestrukim ponavljanjem informativnih priloga, koji bi isključivo bili o njihovim aktivnostima, pretvoriti TVSA u propagandnu vrtešku.” Istina je samo to da sam iznio primjer kako najjača televizijska informativna kuća u svijetu CNN racionalno koristi svoje proizvodne potencijale i puni programsku šemu tako što više puta dnevno ponavlja svoje najzanimljivije pojedinačne TV priloge. Iz toga mnogo mogu da nauče male TV kuće poput TVSa. Opet, niti sam to zatražio niti naredio, samo sam zabrinutom šefu programa TVSa iznio taj primjer koji pojeftinjuje TV produkciju i omogućava da se s manje proizvodnje programa popunjava programska šema, pogotovo u situaciju za koju on tvrdi da sa postojećim kadrovima ne može da realizuje kompletan dnevni program.

Jedino tačno u Hrvačićevom obraćanju javnosti je to da ja tražim da me na sjednice NO TVSA vozi službeno vozilo preduzeća. Moji dolasci u TVSa nisu privatni te ne vidim nikakvu zapreku da me na službeni zadatak vozi službeno vozilo, pogotovo zbog mojih ograničenih mogućnosti kretanja. Još samo treba da od mizerne naknade za rad u Nadzornom odboru plaćam taksi za odlaske u TVSa!

Na kraju, kratko ću komentarisati i Hrvačićevu ocjenu da meni i mojim “naredbodavcima smeta kultura sjećanja na agresiju i one što su joj se suprotstavili”.

Nisko je to i bezobrazno, gospodine Hrvačiću! Ako o meni ne znate dovoljno, što čisto sumnjam, malo se raspitajte. Vjerujte mi da niste u Sarajevu pronašli pritajenog četnika, naprotiv. Ali niste jedini koji nedovoljno cijeni patriote izvan Vaše stranke, samo zbog njihovog imena i prezimena. Uostalom, takvi mi već pet godina onemogućavaju da se bilo gdje zaposlim. Moram ih razočarati: ni time me iz mog grada nikad neće otjerati!