nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Rusija u napadu na Vuhledar izgubila cijelu elitnu brigadu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Rusija je izgubila cijelu elitnu 155. brigadu pješadije u pokušaju osvajanja istočnog ukrajinskog grada Vuhledara, rekao je za Politico ukrajinski zvaničnik Oleksij Dmitraškivski.

Rekao je kako je u blizini gradova Vuhledara i Marjinke “uništen” velik broj ruskih vojnika, uključujući i komandno osoblje.
Navodi da su Rusi prilikom pokušaja osvajanja Vuhledara ostali bez 130 komada opreme, uključujući 36 tenkova. Svakog dana u blizini Vuhledara Rusi gube 150-300 marinaca, tvrdi Dmitraškivski. Elitna ruska brigada se prije napada sastojala od oko 5000 vojnika, koji su sada ubijeni, ranjeni ili zarobljeni.

Dmitraškivski, portparol distrikta Tavriski ukrajinskih oružanih snaga, rekao je:

“155. brigada morala je biti ojačana tri puta. Prvi put nakon Irpina i Buče, drugi put kad su poraženi kod Donjecka. I sad im je gotovo cijela brigada uništena kod Vuhledara.”

Dodao je kako bi htio da “oružje sa zapada dolazi što brže jer bi nam to dalo mogućnost ne samo da se zaštitimo i sačuvamo teritoriju nego i da ih konačno istjeramo”.


Bivši ruski komandant paravojnih jedinica Igor Girkin, osuđen na doživotni zatvor u odsutnosti zbog obaranja putničkog leta MH17 2014., nazvao je ruske generale “kompletnim debilima, koji ne uče na vlastitim greškama”.
“Ukrajinska artiljerija gađa veoma precizno. Izgubljeno je više od 30 jedinica oklopnih vozila. Deseci tenkista su poginuli. Još više je poginulo marinaca i specijalaca. Ukrajinci su pucali u napadače kao u streljani”, rekao je Girkin.


Girkin je poraz kod Vuhledara pesimistički opisao kao završetak ofanzive ruske vojske na cijelom frontu oko Donjecka.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA